Meeslepend

Anne-Gine Goemans – Glijvlucht. ISBN 978-90-445-1006-5, 409 pagina’s, € 19,90. Breda: De Geus 2011.

Mooie roman die zich afspeelt in de directe omgeving van Schiphol.

Een meeslepende roman met als hoofdpersoon de veertienjarige jongen Gieles, die in de buurt van een spotterscamping in de nabijheid van Schiphol woont. Wie Haarlemmermeer goed kent krijgt regelmatig een aha-erlebnis, bijvoorbeeld als het Bulderbos ter sprake komt. De ganzenproblematiek van de luchthaven wordt hier bekeken vanuit het oogpunt van Gieles, die erg van ganzen houdt.

Gieles is een hele aardige, maar wat eenzame jongen, die samen met zijn vader en zijn oom woont en in dit mannenhuishouden over veel vrijheid geniet. Zijn moeder, een voormalige stewardess, werkt in Somalië als hulpverleenster. Gieles en zijn vader zijn daar niet blij mee. Gieles past op de kinderen van zijn buurvrouw Dolly en is aardig tegen Waling, een dikke voormalige geschiedenisleraar. Het levensverhaal van Waling en het verhaal van diens voorouders, pioniers tijdens de drooglegging van het Haarlemmermeer, vormen twee aparte verhaallijnen, die toch weer mooi zijn ingeweven in de belevenissen van Gieles, die via Internet in contact komt met zijn Brabantse leeftijdsgenootje Meike.

Goemans heeft een mooie plot in elkaar gezet die ervoor zorgt dat de lezer een geloofwaardig, fijnzinnig verhaal voorgeschoteld krijgt. De terugkomst van Gieles moeder zorgt voor een bij het verhaal passende ontknoping.

Een fijne, hedendaagse roman.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 18 april 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.