Verbazen en glimlachen

Lucas Gasthuis – Taal. 211 x verbazing over hedendaags Nederlands. ISBN 978-90-6882-679-1, 235 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Elsevier Boeken 2011.

Leuke stukjes over taal.

Lucas Gasthuis verzorgt sinds 2002 een taalrubriek in Elsevier. In dit boek zijn een aantal van zijn columns in chronologische volgorde afgedrukt. De lezer kan daardoor de ontwikkeling samen met  Gasthuis op de voet volgen. Het gaat hem in zijn stukjes van precies één pagina  niet zozeer over wat correct is, maar meer over wat hem verwondert in ons taal. Zo nodig raadpleegt hij de taaldatabase van Elsevier over de frequentie waarmee een term of uitdrukking wordt of werd gebruikt.

Zo nu en dan geeft Gasthuis wel degelijk zijn eigen mening. Zo vindt hij de formulering kut-Marokkaan van Rob Oudkerk zo slecht nog niet: ‘Juist in het Amsterdamse taalgebruik, waar het vrouwelijk geslachtsdeel bij voorkeur fungeert als scheldwoord, is die keuze te verdedigen’ boven bijvoorbeeld ‘boefjes’ of ‘rotjongens van Marokkaanse afkomst’.

Met de auteur verwondert de lezer zich over ‘bad standing’ binnen de Hells Angels, de ‘slaapbox’ voor stadsnomaden, de ‘varkensflat’, het ‘gedoei’, het veelvuldig gebruik van ‘historisch’, het veranderen van ‘cool’ van rustig, laconiek, onverstoorbaar in gaaf en opwindend en het te pas en te onpas gebruiken van ‘fijn’. Ik kan zo nog tijden doorgaan, maar dat is niet nodig. Wie van taal houdt heeft inmiddels begrepen dat zij of hij veel plezier aan dit boek zal beleven.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 maart 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.