Niets mis mee

Anita Verkerk – Eindelijk Gelukkig. ISBN 978-94-90-76335-0, 245 pagina’s, € 16,95. Soest: Uitgeverij Cupido 2011.

Vlot geschreven ‘familieroman’ (of chicklit)

Anita Verkerk is afgestudeerd historicus. Ze heeft een groot aantal boeken op haar naam staan, vooral zogenaamde ‘ontspannende romantische familieromans’ (soms ook wel chicklit genoemd). Haar doelgroep bestaat uit vrouwen van alle leeftijden uit alle sociale klassen en van alle opleidingsniveaus. Ze liet me weten dat haar romans zijn vooral bedoeld voor ontspanning: ‘Na een dag van hard werken, veel huiswerk, jengelende kinderen, knorrige bazen of vieze luiers, eindelijk even relaxen met een goed boek. Maar bij gelegenheid lezen ook mannen mijn boeken. Een mannelijke fan meldde mij dat hij door mijn boeken zijn vrouw wat beter kan begrijpen.’

Verkerk vindt zelf haar taalgebruik erg ‘soepel’ en ik moet haar na lezing van dit boek helemaal gelijk geven. De hoofdpersoon, Amber Wilkins, is een rijke twijfelkont. Ze is eigenaar van een winkel en werkt als model op modeshows. Na seks met haar ex is ze zwanger geraakt en ze moet plotseling bevallen als ze op een modeshow positiekleding aan het tonen is. De bevalling wordt zo realistisch beschreven, inclusief het gebekvecht over competenties tussen een gynaecoloog en twee vroedvrouwen, dat ik na lezing niet graag zwanger zou worden en ik hoop niet dat dat voor de lezeressen geldt. Overigens is de auteur minder realistisch op seksgebied. Verder dan: ‘ik heb ontzettend zin in je’, komt ze niet. En dat voor iemand die ook erotische novelles in het Engels op haar naam heeft staan.

Het boek zit vol met spannende ingrediënten die samen een licht verteerbaar en smakelijk opgediend verhaal maken, zoals de ex die niet deugt, een puberende tweeling en de nieuwe vriend, die een ex-crimineel is. Zelfs politieke corruptie in Soest, waar het boek zich afspeelt, ontbreekt niet, maar dat komt vast uitsluitend uit de dikke duim van de auteur. De karakters zijn wel wat eendimensionaal, maar de lezers hoeft er dan ook niet over na te denken.

Ik ga het verhaal niet weggeven. Als uw interesse getriggerd is moet u het zelf maar lezen. Ik heb me er prima mee ontspannen.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 maart 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit. Bookmark de permalink.