Derksens uitgeschreven mening

Johan Derksen – Voetbal voor volwassenen. ISBN 978-90-71359-94-1, 290 pagina’s, € 17,95. Gouda: Voetbal International 2011.

Derksens voetbalcolumns over 2010-2011.

Johan Derksen was een modale voetballer. Als sportjournalist bracht hij het tot hoofdredacteur van het blad Voetbal International (VI) en tot (eigenzinnig) presentator van het gelijknamige televisieprogramma, dat het afgelopen jaar nog werd bekroond met de Gouden Televizier-Ring, overigens tot ergernis van een aantal tv-bobo’s. Hij is zeker een van de meest spraakmakende opiniebepalers over één van de belangrijkste bijzaken van het leven.

Dit boekje bevat een aantal van Derksens columns in VI uit het seizoen 2010-2011. Ze zijn plezierig te lezen, maar, bijvoorbeeld als het om Johan Cruijff gaat, inmiddels als weer achterhaald door de werkelijkheid. Derksen heeft zijn favorieten: Cruijff, Willem van Hanegem, Leo Beenhakker, Co Adriaanse, Joop Munsterman, Frank de Boer en Gertjan Verbeek. Hij heeft weinig op met Martin Jol, Martin van Geel en Sepp Blatter. Mooi zijn de herinneringen aan Frans de Munck, de Zwarte Panter, Jan van Schijndel, Hans Boskamp en Wiel Coerver. Ook het verhaal over de 80ste verjaardag van Cor van der Gijp – ik heb hem als jongen nog in ‘mijn’ Feyenoord zien spelen – vond ik leuk om te lezen.

Leuk om te lezen voor voetballiefhebbers die Derksen een beetje kunnen pruimen.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 maart 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport, Voetbal. Bookmark de permalink.