Lucratieve bijverdienste

Lindsay Momerency – Studente ontvangt. ISBN 978-94-61-68006-8, 191 pagina’s, € 17,95. Damme: Zorro uitgeverij 2011.

Verslag van een onderzoekje naar studentes in de prostitutie.

De schrijfster van dit boekje, zelf nog niet heel lang afgestudeerd in de communicatiewetenschappen, vroeg zich af waarom er zo weinig informatie gepubliceerd was over studentes die bijverdienen in de prostitutie en besloot hiernaar onderzoek te doen. Haar interesse werd gewekt door de bewering dat het aantal studentes in de prostitutie sterk stijgt omdat de studiekosten zo hoog liggen. Nergens wordt een opdrachtgever en/of financier van het onderzoek vermeld. Het lijkt erop dat de schrijfster zonder baan zat en een zinvolle tijdsbesteding zocht om tijdens haar zwangerschap wat omhanden te hebben.

Het onderzoek viel niet mee, want er is nauwelijks materiaal en de onderzoekster moest met nul beginnen. Participerende observatie was natuurlijk geen optie. Momerency probeerde met  weinig succes contacten op te bouwen door adverterende meisjes te bellen en sprak met welzijnsambtenaren, een antropologe die prostitutie bestudeert, twee exploitanten van escortbureaus, acht meisjes en twee klanten.

Het voorlopig resultaat is dat er ongetwijfeld in Vlaanderen en Nederland studentes in de prostitutie werkzaam zijn. Het lijken er echter niet veel te zijn en hun motivatie lijkt vooral te liggen in de mogelijkheden een luxe leven te kunnen leiden, waarbij een losse seksuele moraal hun niet weerhoudt van deze lucratieve en snelle bijverdienste die zich redelijk met een wetenschappelijke of HBO-studie laat combineren. Anderzijds blijkt bij de klanten bepaald wel vraag naar ‘studentes’ ofwel jonge dames van een zeker niveau, en zij worden daarin niet altijd op hun wenken bediend.

Interessant om te lezen, maar het onderzoek kan in wetenschappelijke kringen hoogstens als een vooronderzoek worden gezien, want het gaat niet diep.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 maart 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Seksualiteit. Bookmark de permalink.