Tsaar aller Russen

Peter d’Hamecourt – Vladimir Poetin. Het koningsdrama. ISBN 978-90-5429-317-0, 268 pagina’s, € 19,99. Schoorl: Conserve 2011.

Intrigerende kennismaking met de autocratische leider van Rusland.

De auteur, jarenlang correspondent van de Nederlandse publieke omroep in Rusland, schetst in dit boek de opkomst en huidige positie van de machtigste man van Rusland, Vladimir Poetin, die binnenkort, daar is geen twijfel aan mogelijk, zich voor een derde ambtstermijn laat kiezen tot president van de Russische Federatie. Het volgende cynische citaat is tekenend:

‘Democratie in Rusland levert een absurdistisch beeld op. De winnaar is niet blij, want hij weet al ver voor de verkiezingen dat hij de winnaar zal zijn. De verslagenen zijn niet teleurgesteld, want zij weten dat hun de rol van verliezer is toebedeeld in dit merkwaardige spel. De kiezer is noch blij, noch teleurgesteld, want hij weet dat zijn stem er niet toe doet. Stalin wist al dat wie de stemmen telt bij de verkiezingen de hoofdpersoon is’.

De rode draad door dit boek is de levensloop van Poetin vanaf zijn geboorte in het toenmalige Leningrad (nu weer Sint Petersburg) tot heden (eind 2011). Hierbij worden de details niet geschuwd, waardoor het de lezer, die niet gewend is aan de Russische namen, soms duizelt want wie is nu ook weer wie. Gelukkig is er een personenregister aan het eind van het boek.

De auteur schetst Poetin als een vrij kleurloze monarch. De monarchie nam hij over van zijn voorganger, de kleurrijke ‘Tsaar’ Boris Jeltsin. We lezen uitvoerig hoe hij via de KGB, de DDR, waar hij de val van de muur meemaakte, en het stadsbestuur van Sint Petersburg met een aantal getrouwen naar Moskou trok om daar opgenomen te worden in de entourage van Jeltsin, die hem tot premier en uiteindelijk tot zijn opvolger uitkoos. Daarna maakte hij korte metten met wie hem voor de voeten liep, waaronder een aantal leden van de oligarchie rond Jeltsin en de onafhankelijke media. Jeltsin wil van Rusland weer een wereldmacht maken en gedraagt zich heel vervelend tegenover inmiddels zelfstandige staten, die vroeger onderdeel waren van de Sovjetunie, zoals de Baltische Staten en Georgië. Ook de ‘tandem’ met ‘onderkoning’ Medvedev, nu nog in naam president, wordt natuurlijk beschreven.

Voor wie meer over Poetin en Poetins Rusland wil weten zeer te moeite waard.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 22 februari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Cultuur, Politiek. Bookmark de permalink.