Mooie taalobservaties

Paulien Cornelisse – En dan nog iets. ISBN 978-90-254-3803-6, 223 pagina’s, € 12,50. Amsterdam / Antwerpen: Contact 2012.

Leuk boek over ons hedendaags taalgebruik

Dit boek is het vervolg op het eerder door mij besproken Taal is zeg maar echt mijn ding, waarvan ruim 400.000 exemplaren zijn verkocht. De auteur is een succesrijk theatermaker en columnist. Het boek bestaat uit een aantal taalobservaties van verschillende omvang, soms een paar regels, maar ook wel eens meer dan een pagina. Het is voorzien van stripachtige illustraties van de auteur. Veel stukken zijn al eerder elders verschenen of door Paulien voorgelezen op Radio Nederland Wereldomroep.

In de inleiding zegt Cornelisse dat ze geen taalpurist is. Daarvoor vind ze taal veel te leuk. Ze schrijft over wat haar opvalt en voorziet dat van humoristische of beschouwende kanttekeningen. Zo staat ze onder meer stil bij leuk, leuk (echt leuk), student student (ik studeerde wel, maar zoop niet, zat niet bij een vereniging en had geen wisselende contacten), komt goed (er gebeurt helemaal niets), foute grap, kek truitje (ik trek het dus niet meer aan), ongelooflijk bedankt, ik ga je bedanken (er gebeurt verder niets), je mag je kleren even uitdoen (in het ziekenhuis; het moet gewoon, er is geen discussie mogelijk), knus (klinkt ook knus), ik ben daar gek (waar dan?) non-food, moeder de vrouw (je hoort nooit vader de man), dr. Utker (klinkt lullig), borsten- en billenmannen (maar kontjesvrouw kan niet). En zo zou ik nog een hele tijd door kunnen gaan.

Ik heb ervan genoten.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 22 februari 2012).

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Taal. Bookmark de permalink.