Krasse knarren

Mireille Goedkoop – Ik doe het! Van dromen naar doen. Na je pensioen. Fotografie: Michiel van den Ham. ISBN 978-90-817137-1-9, 160 pagina’s, € 19,95. Haarlem: Zorgt, Communicatie 2011.

Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd brengt vaak gemengde gevoelens met zich mee. Wachten de geraniums of krijgt u nu juist de kans om uw lang gekoesterde droom te verwezenlijken? In het nieuwe jaar maken velen goede voornemens. Dit boek kan daartoe een steuntje in de rug geven. Het laat zien hoe een aantal ouderen na hun pensioen of vervroegde uittreding het roer hebben omgegooid en zich met al hun energie in een nieuw bestaan hebben gestort. In Thailand gaan wonen om daar te gaan schilderen, verhuizen naar een woonboot, zeilen over de wereld, leren lezen en schrijven, kunstenaar worden, het achterhalen van biologische ouders, kookboeken uitgeven, pelgrimeren naar Santiago de Compostela en een herberg onderweg runnen, weer muziekles nemen en gaan componeren en boerenproducten propageren. Nogal eens wordt radicaal met het verleden gebroken, ook met de partner als dat al niet gebeurd is, maar dat hoeft niet. Een enkele keer zijn de partners samen actief. Reizen en ver van Nederland verblijven kan het nadeel hebben dat de banden met kinderen en kleinkinderen minder intensief zijn, maar gelukkig zijn er de moderne communicatiemiddelen. Soms is er geld nodig voor de nieuwe levensstijl, maar vaak biedt het pensioen voldoende basis. De mensen uit dit boek stralen in ieder geval geluk en levenslust uit, wat voor de lezer te zien is uit de schitterende foto’s.

Leuk en interessant om kennis van te nemen. (Ik behoor tot de doelgroep. Is mijn leven na mijn 65-ste radicaal veranderd? Nee, maar ook ik ben tegenwoordig vooral bezig met zaken die ik leuk vind, zoals schrijven, lezen, boeken recenseren, computeren, politiek en reizen. Zaken die ik vroeger al beoefende naast mijn werk, wat ik overigens toen ook best aardig vond.)

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 4 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Overig. Bookmark de permalink.