Eelt op de ziel

Jan Tromp – Buigen. Nederigheid en vernedering in de Nederlandse politiek. ISBN 978-94-600-3350-6, € 6,95. Amsterdam: Balans 2011.

Een boekje over buigen en strekken in de politiek

De auteur geeft een paar aardige voorbeelden van politieke intimidatie en de gevolgen daarvan voor politici die om de een of andere reden niet sterk in hun schoenen staan.

Het begint met de intimidatietechnieken van Lyndon Baines Johnson, Majority Leader in de Senaat en later de 36ste president van de Verenigde Staten. Ook ‘onze’ Abraham Kuyper kon er wat van. Zelfs Koningin Wilhelmina, toch een vrouw van formaat, moest zich schrap zetten om hem ‘in evenwicht’ te houden.

Els Meijer zat van 1998-2002 in de Tweede Kamer voor de VVD. Sindsdien noemt ze het Binnenhof ‘die rattenvijver’. Ze had zich ingesteld op samenwerking, maar trof keiharde concurrentie in de fractie. Bovendien vond men haar ‘te links’ en ze had moeite met de fractiediscipline. Toen ze moest vrezen voor haar plaats op de kandidatenlijst voor 2002 hield ze het na één periode ze voor gezien. Ze was overigens niet de enige politicus die ten onder ging aan te weinig eelt op de ziel.

Ruud Vreeman vocht terug. Hij week niet voor Arie Groeneveld in de industriebond FNV en merkte dat deze de BVD had gevraagd zijn gangen na te gaan. Ook Ab Klink en Wijnie Jabaaij passeren de revue en de CDA-dissidenten ten tijde van het kabinet-Van Agt-Wiegel. Sommigen weten te overleven en komen sterker uit de strijd, zoals Frits Bolkestein. Maar Joris Voorhoeve en Ed Nijpels maken deel uit van de club van afgebrande partijleiders, waartoe volgens de auteur in 1982 ook Joop den Uyl had behoord als het aan Ed van Thijn had gelegen.

Uit de selectie en presentatie van de verhalen blijkt de linkse bril van de auteur. Desalniettemin aardig om te lezen voor politiek geïnteresseerden.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 4 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.