Geouwehoer

Michiel Eijsbouts – Dat zei mijn vrouw vannacht ook al. ISBN 978-90-290-8819-0, 239 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Meulenhoff 2011.

Lachen of huilen?

Een boek dat helemaal bestaat uit vrij melige dialogen. Dialogen over onder meer sigaren en sex tussen Bert en Chiel, medewerkers van de Amsterdamse kopieerwinkel Toppie Copy, en dialogen met hun spaarzame klanten die ze vaak doorsturen of wegjagen naar de concurrentie van Piccolo Kopie, want ze hebben een broertje dood aan werken. De conversaties zijn nogal eens seksistisch of op andere wijze politiek incorrect en ze worden regelmatig doorspekt met de vrolijke dooddoener ‘dat zei mijn vrouw vannacht ook al’. Maar dan breekt de paniek los, want het hoofdkantoor zou een mystery guest sturen om het reilen en zeilen van het filiaal grondig te beoordelen.

Ik vind het knap om dit melige gedoe ruim 200 pagina’s vol te houden en kan me voorstellen dat niet iedereen dit even leuk vindt. Ik ook niet, maar toch lag ik regelmatig in een deuk bij sommige echt hilarische passages.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 4 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.