Relatiegeschenkje

Renate Dorrestein – De stiefmoeder. ISBN 978-90-5759-460-1, 222 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Podium 2011.

Dit boek gaat over de driehoeksrelatie tussen een man, zijn vrouw en zijn dochter uit een eerder huwelijk en laat zien hoe een geheim dat de dochter haar stiefmoeder toevertrouwt de harmonieuze relaties binnen het gezin opeens totaal ondergraaft. Het bestaat uit drie delen en elk deel is geschreven vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonen.

Het eerste deel, Claire, beschrijft de reis naar Engeland van de stiefmoeder waar haar quilts (een soort handwerken) worden tentoongesteld. Ze is echter ontregeld door een enorme ruzie met haar man vlak voor haar vertrek en besluit een tijdje ‘onder te duiken’ op het Engelse platteland. Het tweede deel, Axel, beschrijft de totale ontreddering van de man, nadat zijn vrouw is vertrokken en niet op het afgesproken tijdstip terugkeert. In het derde deel lezen we hoe de dochter Jozefien haar vader en stiefmoeder tegen elkaar uitspeelt. Haar geheim blijkt de oorzaak van de ruzie. Pas aan het eind toont ze enig begrip voor Claire, die ooit Jozefien een ‘relatiegeschenkje’ noemde, dat ze van haar man had gekregen.

Een interessant en leesbaar beeld van scherp getekende complexe interpersoonlijke relaties.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 28 december 2011).


Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.