Icoon

Mart Smeets – Prettig verslaafd. ISBN 978-90-468-1164-1, 254 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2011.

Smeets op zijn best.

Regelmatig verblijdt Mart Smeets zijn fans met een boek over zijn hoogst eigen beleving van het afgelopen sportjaar en 2011. De titel van dit boek is een statement, want Smeets is nog altijd verslaafd aan sport en aan de bijbehorende mooie verhalen. Een statement ook aan de omroepbazen, die tegen de tijdgeest in vonden dat Smeets best op zijn vijfenzestigste (11 januari 2012) met pensioen kon gaan. Inmiddels hebben de bonzen zich gelukkig bedacht en hoeven we het tijdens de grote sportevenementen niet zonder de vakman, sommigen spreken van een icoon) Mart Smeets te doen.

Voor de Smeets- en sportfan is ook dit boek alleen maar genieten. Met o.a. prachtig stuk over Frank de Boer en korte, ontroerende herinnering aan Jean Nelissen tijdens de Amstel Gold Race. Hij besteedt op een zorgvuldige manier aandacht aan dierbaren die hem ontvielen, zoals zijn leermeester Bob Spaak, zijn oud hoofdredacteur Frans Nypels (‘de Nippel’), Jan van Beveren, ooit keeper van PSV en het Nederlands elftal en, Smeets is ook een groot muziekliefhebber, aan Harry ‘Cuby’ Muskee. Ook aan het overlijden van Steve Jobs wijdt hij enkele pagina’s en vult die aan met een stuk van Lance Armstrong. Het feit dat hij hiervoor permissie van Armstrong krijgt betekent kennelijk dat ook nog steeds persona grata is bij de zevenvoudig tourwinnaar, ondanks zijn door hier door mij eerder besproken kritische boek De Lance Factor.

Aan het eind van dit boek maakt Smeets ons deelgenoot van zijn twijfels en irritaties over zijn toekomst bij de NOS. Presenteert op zaterdag 23 juli zijn laatste Avondetappe op televisie? Pas op het allerlaatste moment verneemt hij dat er ook in 2012 een dergelijk programma komt.

Wie net als ik prettig verslaafd is aan de werken van Mart Smeets met zijn typische licht afstandelijke betrokkenheid, zal ook dit boek weer met veel genoegen lezen.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 28 december 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.