Hij is weer mooi

Geert Stadeus (redactie) – Snoecks 2012. ISBN 978-90-7788-521-5, 560 pagina’s, € 14,90. Schiedam: Scriptum publishers 2011.

Hét betaalbare en favoriete feestdagengeschenk voor liefhebbers van mooie foto’s, dito vrouwen en nog veel meer.

De etalages van boekhandels en kiosken liggen er weer vol mee: de nieuwste Snoecks, al weer de 88ste editie, met een vrouw op het cover waarvan de blik me mateloos intrigeert, want ik kan hem (die blik) niet duiden. Het is Analu Campos, een meer dan aantrekkelijk Braziliaans topmodel. Naast deze omslagfoto van Marc Collins bevat deze Snoecks een reportage van deze fotograaf, die met de mooiste modellen ter wereld zou werken. Ook nu weer zien we Snoecks werk van een groot aantal topfotografen met prachtige foto’s van mens, dier en natuur en daarbij in de beste Snoecks traditie veel met name vrouwelijk bloot, soms bizar, maar vaak gewoon een lust voor het oog. Ik werd getroffen door de prachtige oude mannen in uniform van de Franse fotograaf Charles Fréger en de in een prachtige Indiase omgeving genomen dierenfoto’s van de Duitse fotografe Karen Knorr. Verder zijn er nog verhalen en reportages over onder meer Groenland en de Inuït, van paardengevechten op de Philippijnen en van het verval van Detroit. Ook modefotografie, architectuur (Shigeru Ban) en humor (de nietsontziende cartoonist Gerhard Haderer) krijgen aandacht.

Verder zijn er de vaste rubrieken met de beste 100 boeken, het afgelopen jaar overleden auteurs (met een uitgebreid artikel over Harry Mulisch) en de beste fotoboeken van 2011.

Deze Snoecks misstaat bepaald niet in de reeks en biedt de vele liefhebbers veel lees-, maar vooral veel kijkplezier. Hebt u een iPad en wilt u alvast een voorproefje? Er is een gratis iPad app beschikbaar.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 30 november 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.