Alles over de iPad

Henny Temmink – Ontdek de iPad 2, bijgewerkt voor iOS 5. ISBN 978-90-5940-537-0, 266 pagina’s, € 19,95. Culemborg: Van Duuren Informatica, tweede editie 2011.

Een vlotgeschreven, nuttig en leuk boek.

Dit is niet zo maar een computerboek. De vorige versie werd een bestseller en kreeg terecht het predicaat ‘het ideale boek voor elke iPad-bezitter’ van Gonny van der Zwaag op www.ipadclub.nl. De auteur, automatiseringsjournalist Henny Temmink, heeft diverse computerboeken op haar naam en daarnaast voor verschillende computertijdschriften geschreven. Het fijne van dit boek is dat het onlangs verschenen besturingssysteem iOS 5 uitgebreid wordt behandeld. iOS 5 biedt de iPad-bezitter veel nieuwe mogelijkheden, waaronder iCloud, waar we het de vorige keer al even over hadden. Ook bezitters van de iPad 1 kunnen gratis upgraden naar iOS 5 en dat kan ik ze alleen maar aanraden. Het boek is dus zeker ook voor hen geschikt en dat weet ik uit ervaring, want ik werk zelf al een jaar tevreden met een iPad 1 en heb nog geen goed excuus gevonden om in de buidel te tasten en een iPad 2 aan te schaffen, hoewel ik dat natuurlijk eigenlijk best zou willen. Naast iOS 5 wordt ook nieuwste versie van iTunes (iTunes 10.5) eveneens gratis te downloaden) besproken.

Hoewel iedere iPad-gebruiker ongetwijfeld gebaat is bij de vele nuttige tips in dit boek is het bij uitstek geschikt voor de Windows-gebruikers, die nog niet over een iPhone of iPod beschikken en met hun aanschaf van een iPad de eerste wankele stappen in het Apple-domein zetten. Ik behoorde zelf nog niet zo lang geleden tot deze groep en heb veel geleerd van de eerste versie van dit boek. Inmiddels ben ik een paar weken geleden overgeschakeld naar iOS 5, maar begrijp er het fijne pas van sinds ik Temminks nieuwste boek in handen kreeg. Tegelijkertijd ben ik begonnen de muziekcollectie op mijn pc en mijn iPad te stroomlijnen en ook daarbij bleken het hoofdstuk over muziek en de bijlage over iTunes 10 in dit boek onontbeerlijk. Ook heb ik me dit weekeind samen met dit boek eens verdiept in de werking van de Internet browser Safari, die wordt meegeleverd met de iPad, maar die ik ook op de pc gebruik om mijn boekensite www.leeskost.nl te onderhouden, omdat ik om de een of andere manier mijn wijzigingen niet kan opslaan in Internet Explorer 9. Maar ook Safari is een product van Apple en heeft een andere manier van werken dan de Explorer. Met behulp van dit boek kom je echter een heel eind.

Het boek begint met een eerste kennismaking. Vervolgens komt de gebruikersinterface aan de orde met zowel het ‘oude’ iOS 4 als iOS 5. Dan worden Safari, de iTunes Store, de App Store en iCloud besproken. Om gebruik te maken van de stores wil Apple over uw credicardgegevens beschikken, ook als u alleen maar gratis apps wilt downloaden. Niet iedereen is daar blij mee en de auteur laat zien hoe u hieraan kunt ontkomen en eventueel toch aankopen kunt verrichten. U wordt ook gewaarschuwd voor zogenaamde ‘aankopen binnen een programma’ ofwel in-app purchasing wat ertoe kan bijdragen dat ineens een fors bedrag van uw creditcard is afgeschreven, en hoe u zich daartegen kunt wapenen. Velen zullen Temmink hiervoor dankbaar zijn, want alleen al de hierdoor gerealiseerde besparingen bedragen een veelvoud van de aanschafprijs van dit boek.

Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan werken met het adresboek, mail, de agenda en notities, evenals aan muziek, video’s en YouTube en kaarten. Voor eigenaren van de iPad 2 worden ook nog FaceTime, de camera en foto’s behandeld. De hoofdstukken worden afgesloten met de nodige tips en trucs en probleemoplossingen, waarin u onder meer leert uw iPad te backuppen met iCloud en uw iPad te zoeken als u hem kwijt bent, met behulp van een in te schakelen geluid. Ook een aantal gratis en nuttige apps worden besproken.

De leden van de Eerste Kamer, die sinds kort overgestapt zijn naar de papierloze iPad, kregen terecht ook nog dit gedegen werk erbij.

Bovenstaande recensie werd als aflevering van de column ‘Kosterlijk’ op dinsdag 1 november 2011 uitgesproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio, www.meerradio.nl.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers, Internet. Bookmark de permalink.