Huiveringwekkend

Maria Genova – Vrouwen te koop. Loverboys, stalkers en seksslavinnen. ISBN 978-905429-310-1, 187 pagina’s, € 14,95. Schoorl: Conserve 2011.

Een huiveringwekkend boek dat mensenhandel en de schrijnende gevolgen daarvan in Nederland doordringend aan de kaak stelt.

Het geschreven woord kan een machtig wapen zijn. Harriet Beecher Stowe droeg destijds met Uncle Tom’s Cabin bij aan de afschaffing van de slavernij. Het beroemde boek J’Accuse…! Van Émile Zola droeg bij tot de rehabilitatie van de ten onrechte van spionage beschuldigde Joodse kapitein Alfred Dreyfus en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Met vele anderen bevindt de Bulgaars-Nederlandse auteur Maria Genova zich dus in goed gezelschap met haar boeken over vrouwenhandel en uitbuiting. In haar eveneens in deze rubriek besproken eerdere boek Man is stoer, vrouw is hoer beschrijft Genova de lotgevallen van de Oekraïense Anna die onder valse voorwendsels naar Nederland werd gelokt en daar in de klauwen van een Turkse loverboy viel. Dit boek is het vervolg hierop. We lezen hoe verder gaat met Anna, maar kunnen daarnaast ook in de stukjes ‘uit het filmscript’ kort een beeld krijgen lezen wat er eerder met haar is gebeurd (handig als je het eerste boek niet kent). We nemen daarnaast kennis van de verdere lotgevallen van Anna, Maar ook van een aantal andere slachtoffers van mensenhandel, die zich na publicatie van Man is stoer… tot de schrijfster wendden. Ze kreeg honderden schokkende emails over diverse onderwerpen als eerwraak en stalking, mishandeling en loverboys. Maria zocht een aantal slachtoffers op een schreef hun verhalen op. Verhalen over ingenomen paspoorten, reiskosten en gedwongen borstvergrotingen, die met prostitutie moesten worden ‘terugverdiend’. Afgedwongen abortussen en medici die ze uitvoeren zonder iets te vragen. Ook Nederlandse meisjes zijn soms een gemakkelijke prooi voor loverboys. Ze zijn nogal eens zo ongelooflijk naïef en blijven verliefd op hun uitbuiters, iets waar ik me al lezend behoorlijk over opwond. De verhalen zijn niet alleen van meisjes en hun familie, er komt ook een gefrustreerde politieagent aan het woord, die vindt dat hij veel te weinig mag bij het helpen van loverboy slachtoffers en het achterhalen van de daders. Een advocaat staat kritisch ten opzichte van het systeem, maar ziet er geen been in om de daders te verdedigen. En omdat misbruik het hoofdthema van het boek is wordt een apart hoofdstuk gewijd aan de zogenaamde Rolodex-man, die een boekje open doet over het misbruik van jongens in de prostitutie. Volgens hem is er in Nederland een pedo-homonetwerk, bestaand uit zo’n 138 bekende Nederlanders, dat zo krachtig is dat niemand het durft aan te pakken. En dan is er nog de hoerenloper, die verliefd wordt op een prostituee.

Hoewel de inhoud van de verhalen je niet vrolijk maakt leest het boek vlot weg en soms kun je een glimlach niet onderdrukken, bijvoorbeeld als je leest hoe Maria probeert undercover te gaan in een Bulgaarse kapperszaak. En het vrolijke stukje over het Boekenbal, waar ze Anna mee naar toe neemt, die echter niet kan dansen omdat haar nieuwe schoenen vreselijk pijn doen.

Het boek nodigt uit tot lezen en daarmee kennis te nemen van misstanden die ik tot voor kort niet voor mogelijk hield. Het draagt bij tot de zo broodnodige bewustwording en daarom alleen al beveel ik het van harte aan bij een breed publiek.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 2 november 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.