Een halve eeuw pezen

Martine Fokkens en Louise Fokkens – Ouwehoeren. Verhalen uit de peeskamer. ISBN 978-90-6156-035-3, 191 pagina’s, € 14,95, e-boek € 7,50. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2011.

Het vrolijke en lezenswaardige levensverhaal van twee echte Amsterdamse hoeren, tweelingzussen, die bijna een halve eeuw op de Wallen hebben gewerkt, achter het raam.

Louise werd ooit door haar man hardhandig gedwongen om als hoer te gaan werken. Martine begon als schoonmaakster in hetzelfde bordeel, maar belandde al snel in het leven omdat ze het geld goed kon gebruiken. Uiteindelijk begonnen de dames voor zichzelf in de Koestraat, waar ze later ook een eethuisje openden. Dit bleek echter op den duur niet vol te houden vanwege de verharding en internationalisering van de rosse buurt en de drugscriminaliteit.

Elkaar afwisselend vertellen Louise (Marie) over het verleden en Martine (Dolly) over het heden, wat de lezer een aardig beeld geeft over de veranderde tijden op de Wallen. Ook enkele klanten komen aan het woord. Louise herinnert zich nog het bezoek van Majoor Bosshardt van het Leger des Heils, die vergezeld was van een zekere ‘Toos’, onze huidige Koningin. De verhalen gaan met name over de vreemde klanten die de dames tegenkomen en wat zij ervoor moeten doen om hen aan hun gerief te helpen. Vaak wordt er een rollenspel gespeeld, soms met SM-achtige trekken, zoals slaaf en meesteres. Evenementen als de AutoRAI, maar ook de Stille Omgang zorgen voor een uitgebreide clientèle. Iedereen moet altijd eerst betalen (‘voor niks naaie de hondjes’) en ze doen het nooit zonder condoom.

Niet alle verhalen zijn vrolijk. Per slot van rekening begon Louise niet uit vrije wil aan het hoerenbestaan. Daarnaast moesten ze hun kinderen afstaan aan pleegouders. Triest is het verhaal ‘Brand op de Kast’, waarbij een baby omkomt.

De komst van heroïnehoertjes veranderde de straatprostitie. Louise en Martine kookten voor ze en probeerden hen te laten afkicken ‘en dat allemaal zonder subsidie. We hebben nog wat te goed!”. Louise mijmert aan het eind van het boek over de goeie ouwe tijd van ‘gezellig ouwehoeren met elkaar’.

Achterin het boek staat een nuttige verklarende woordenlijst van de in het boek gebruikte termen.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 16 november 2011).

NB Op 1 december verschijnt de documentaire Ouwehoeren in de bioscoop. Voorjaar 2012 wordt deze ook op televisie vertoond.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Seksualiteit. Bookmark de permalink.