Onsje politiek

Rob Sebes en Lennart Salemink – Politiek voor in bed, op het toilet of in bad. ISBN 978-90-453-1216-3, 158 pagina’s, € 9,95. Amersfoort: BBNC 2011.

Een handzame inleiding in de staatsinrichting en politieke geschiedenis van Nederland.

Dit boekje past in je binnenzak of damestas. Je kunt het bijna overal pakken en een van de korte hoofdstukken lezen. Het behandelt de staatsinrichting en politieke geschiedenis van Nederland vanaf 1848, het begin van onze parlementaire democratie. De auteurs hebben de belangrijkste punten eruit weten te lichten. De nadruk ligt op de periode na de Tweede Wereldoorlog. Alle kabinetten passeren de revue en daarnaast wordt aandacht besteed aan onder meer de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië, de ontzuiling in de media, de Molukse treinkaping, de oprichting van het CDA, het aantreden van Koningin Beatrix, de parlementaire enquêtes, de nachten van Schmelzer en Wiegel, de komst van de Euro, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en de groei van SP en PVV. Het boekje stopt met de komst van het huidige kabinet en het inmiddels al legendarische CDA congres. In een korte epiloog lezen we wat de auteurs er zelf van vinden.

Een lezenswaardig boekje voor de geïnteresseerde leek.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 19 oktober 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink.