Economie met een knipoog

A.H.J. Dautzenberg – Rock € Roll. Economie voor en door leken verklaard. Met een nawoord van Prof. Dr. Rob Bauer. ISBN 978-90-254-3689-6, 96 pagina’s, € 7,50. Amsterdam / Antwerpen: Contact 2011.

Dit boekje biedt op vermakelijke wijze ‘inzicht’ in de werking van de economie.

Meer en meer wordt ons duidelijk dat de vele deskundologen het ook niet weten. Dat heeft de wereldwijde kredietcrisis wel zichtbaar gemaakt. Dautzenberg gaat terug naar de leek. Hij interviewt een aantal ‘autodidacten’ die niet gehinderd door academisch gezwets hun eigen inzichten over de economie met hem willen delen.

Marlies Dekkers, een vrouw die met weinig stof niet alleen weinig bedekt, maar ook veel weet te verdienen, wil de jaarrekeningen meer sexy en spannend maken.

De voormalige Surinaamse verzetsstrijder Ronnie Brunswijk is met de klassieke econoom Thomas Malthus tegen het zich voortplanten van de armen, want dat levert alleen maar meer armen op. Verder is het goed voor de natuur als we allemaal eerder doodgaan.

Het voormalige kindsterretje Inger Nilsson, die wereldberoemd werd als Pippi Langkous, zweert bij het beleggen staatsobligaties.

De ex-voetballer Ronald de Boer is een steenrijke en actieve belegger. Hij becijfert dat zijn scheiding hem zeven miljoen euro heeft gekost.

Rockster Ian ‘Lemmy’ Kilminster ziet niets in de Euro, zo lang ‘een goede wip’ in Amsterdam 100€ kost, in Duitsland € 150, in Portugal € 40 terwijl je ‘in Griekenland voor dit bedrag een hele nacht kunt kezen, al heb ik daar gezien mijn leeftijd de conditie niet voor’.

Deze verbluffende inzichten en nog veel meer worden in dit boekje gepresenteerd. Soms vraagt de lezer zich met mij af of dit echt allemaal waar is. Hij of zij doet er dan goed aan te lezen wat er op de achterzijde van de titelpagina staat.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 19 oktober 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Economie, Humor. Bookmark de permalink.