Blootgewoon

Henk Jan Kamerbeek & Barend Toet – Blootboek. Alles over naaktrecreatie. ISBN 978-90-468-0993-8, 239 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2011.

Een mooi en rijk geïllustreerd boek over naturisme, nudisme en verdere wetenswaardigheden over het in gezins-, verenigings- of helemaal geen verband uit de kleren gaan.

Meer dan twee miljoen Nederlanders zwemmen of zonnen weleens bloot, gaan naar de sauna, kamperen op een naturistenterrein en dergelijke. Van hen zijn er zo’n 70.000 als naturist georganiseerd. Volgens de auteurs is naaktrecreatie inmiddels ‘uit de nationale schaamstreek gehaald’, maar toch is het nog steeds omgeven met misvattingen en vooroordelen.

Dit boek behandelt die vooroordelen, zoals het vaak veronderstelde verband tussen blootlopen en seks. Ook het verschil tussen nudisme (‘gewoon’ naakt lopen) en naturisme (naaktrecreatie als levensfilosofie en vaak in georganiseerd verband) wordt uiteraard behandeld. Dit boek legt de nadruk op naturisme en behandelt de geschiedenis daarvan sinds de opkomst in Frankrijk en Duitsland het begin van de vorige eeuw. Er is een apart hoofdstuk over het naturisme in Nederland. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er twee verenigingen. Van de Bond van Lichtvrienden kon je niet zo maar lid worden. Zo weigerde men eens naaktlopers, die niet voldoende gebruind waren. Dat kon niet bona fide zijn. Men was extra kritisch op alleenstaande mannen. De nadruk werd gelegd op seksuele beheersing: erecties werd niet gewaardeerd en stellen mochten wel bij elkaar in een tent slapen, maar werden geacht zich te onthouden van seks.

Er is een hoofdstuk ‘Naturisme voor beginners’, waarin veel gestelde vragen als: ‘zie ik er wel goed uit’, ‘hoe kom ik van mijn drempelvrees af’ en ‘moet ik niet bang zijn voor ongewenste erecties’ door ervaren blootlopers worden behandeld. Verder komen meer of minder bekende Nederlanders als ervaringsdeskundigen aan het woord. Hele families blijken bloot te lopen, maar dan komt kleinzoon aan met een vriendin die dat niet gewend is, wat problemen in de familie geeft.

Het onderwerp naakt wordt ook breder getrokken. Zo passeren de onvermijdelijke Phil Bloom en ‘nipplegate’ (zeg maar rustig ‘breast gate’) van Janet Jackson de revue. De kunst, media, politiek en ethiek komen aan de orde. Ik mis een afbeelding van de wel genoemde PSP poster met het blote meisje uit de vorige eeuw. Ook Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk komt aan het woord en vertelt hoe hij omgaat met bloot en erotisering. Zijn blad toont nooit geslachtsdelen (borsten zijn dat niet volgens Desmond Morris).

Een relaxed boek.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 19 oktober 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.