Persoonlijk verslag

Bettine Vriesekoop – Duizend dagen in China. ISBN 978-90-388-9398-3, 303 pagina’s, € 17,95, e-book € 14,50. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, vierde druk 2011.

De sinologe Bettine Vrieskoop solliciteerde in 2006 naar de positie van correspondent van NRC Handelsblad in China. Nederlands beste tafeltennisster ooit was hiervoor bijzonder geëpiqueerd, want ze had gedurende haar sportcarrière daar enkele malen langdurig verbleven. Ze kreeg de baan en vertrok met haar zoontje naar Peking. In dit boek doet ze openhartig verslag van haar werkzaamheden en verdere ervaringen tijdens haar driejarig verblijf in China, waar het niet altijd meeviel om als buitenlandse werkende moeder te verblijven en zich aan te passen aan de verwachtingen die bij de krant leefden over de output van een buitenlandse correspondent.

De kijkjes achter de schermen over het vinden van gepaste huisvesting, een school voor haar zoon, een hulp in de huishouding en een tolk/assistent en het verkrijgen van journalistieke accreditatie vertellen minstens zo veel over het leven in het hedendaagse China als de verhalen van Vriesekoops reportages over het Volkscongres, dissidenten, rijkdom, seksualiteit, de Olympische Spelen en de Paralympics, vermiste kinderen, het Chinees Nieuwjaar, het Tiananmen plein twintig jaar na data en nog veel meer. Prachtig is het verhaal over haar ‘toeristenweekend’ in Noord-Korea, dat geen westerse journalisten toelaat. Jammer dat haar reis naar Taiwan voor de lezer weinig interessants oplevert. Het ontroerende afscheid van haar Chinese vrienden als haar contract erop zit vormt met de epiloog een mooie afsluiting.

Dit boek is zo boeiend omdat de persoonlijke ervaringen van de auteur, meestal maar niet altijd nuchter opgeschreven, deel uitmaken van de goedgeschreven verhalen, waardoor het lekker weg leest en je nieuwsgierig maakt naar het intrigerende China.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 29 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.