Tegen wil en dank

Maarten ’t Hart – Dienstreizen van een thuisblijver. ISBN 978-90-295-7358-0, 319 pagina’s, € 19,95, e-book € 15,95, Amsterdam: Arbeiderspers, vierde druk 2011.

Maarten ’t Hart kan niet nalaten zijn lezers mede te delen dat hij helemaal niet van reizen houdt en alleen maar in zijn eigen bed lekker kan slapen. Zijn reizen zijn meestal ‘dienstreizen’, die hij onderneemt op aandrang van zijn Nederlandse en buitenlandse uitgevers om zijn fans in binnen- en buitenland te ontmoeten en zijn boeken te signeren.

In dit boek doet hij verslag van een aantal van die reizen, wat een breed geïnterpreteerd begrip blijkt te zijn, want het bevat onder meer verslagen van zijn contacten met zijn Hongaarse vertaler, diverse merkwaardige bezoeken aan zijn huis, zijn gedwongen verblijf in het ziekenhuis, zijn gastschrijverschap aan de Leidse Universiteit en een ontmoeting met een Duitse fotograaf, die de toepasselijke naam Todt draagt, op het kerkhof in zijn woonplaats Warmond. Ik sluit trouwens helemaal niet uit dat deze ontmoeting gewoon een komisch verzinsel van ’t Hart zelf is.

Het zijn over het algemeen grappige en bij vlagen hilarische verhalen met naar mijn smaak te veel uitweidingen over bijvoorbeeld Strindberg, maar in hetzelfde verhaal deelt hij ook een paar rake tikken uit aan collega auteurs zoals bijvoorbeeld ‘peutertje’ Connie Palmen. Zijn voorzichtige en op niets uitgelopen oriëntatie op een eventueel biograafschap van Simon Vestdijk is een juweeltje. Prachtig is het verhaal over zijn dominante uitgeefster Frau Raabe, die hem in Duitsland beroemd maakte, maar waarvan hij overigens nooit royalties ontving. Ik heb er ook van genoten hoe hij de spot drijft met litaraire prijzen en jury’s.

’t Hart moppert over de verplichtingen die het succes van zijn boeken met zich meebrengt. Hij wordt geacht te helpen zijn boeken te promoten en moet daarvoor zo nu en dan op stap. Eigenlijk heb ik het idee dat het allemaal wel meevalt en dat hij eigenlijk wat koketteert met zijn bekendheid en met zijn vermeende gemis aan sociale vaardigheden. En passant verdient hij er nog wat mee (en daar is hij als zuinige Calvinist bepaald niet afkerig van) door deze bundel. Ik gun het hem. Een aardig vakantieboek.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 29 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie. Bookmark de permalink.