Bizar

Sven Ornelis – De smaak van verlangen. ISBN 978-90-223-2587-2, 236 pagina’s, € 19,95. Antwerpen: Manteau 2011.

Dit boek beschrijft het leven van de Vlaamse culinaire liefhebber en criticus Michael Dobson en zijn queeste naar een volmaakt overzicht der smaken. Het bestaat uit vier delen. Het eerste en in mijn ogen sterkste deel vertelt over de jeugd van Dobson en hoe hij door zijn grootmoeder en moeder van jongs af werd verwend met de meest smakelijke gerechten. Zo werd zijn fantasie ‘rijk en vol geuren en smaken’. Het was dan ook afzien voor hem als middelbare scholier op kostschool bij de paters, want de prak was daar voor Michael niet te kanen. Als student communicatiewetenschappen wordt hij verliefd op Nele, een kind van steenrijke ouders die zijn passie deelt en trouwt later met haar. Hun wittebroodsweken brengen ze in New York door met vrijen en restaurantbezoek. Nu breken een aantal gelukkige jaren aan, totdat Nele kanker krijgt en overlijdt. Michaels moeder haalt hem enigszins uit de put en hij besluit ter ere van Nele een logboek der smaken samen te stellen. In deel twee krabbelt Michael definitief weer op na een reis met zijn moeder aan India, waar hij wordt blootgesteld aan een groot aantal smaken. Een kortstondige romance leidt schipbreuk, want hij kan Nele niet vergeten. In het derde deel verlegt Michael zijn grenzen en gaat steeds extremere zaken proeven, zoals moedermelk (overigens al hilarisch beschreven in deel 1: Michael moest er een zogende moeder voor verleiden), urine, levende garnalen en levende vis, walvis en de gevaarlijke Japanse kogelvis. Een en ander leidt tot een gruwelijk einde dat ik hier niet zal verklappen.

Een bizar boek waarvan ik als mede lekkerbek de eerste twee delen, met onder andere soort culinaire reisgids, best weet te waarderen. Daarna neemt het verhaal een minder frisse wending die ik persoonlijk niet weet te waarderen. Maar misschien denkt u er anders over.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 29 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.