NS Publieksprijs

Simone van der Vlugt – Op klaarlichte dag. ISBN 978-90-414-1532-5, 180 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Ambo | Anthos, zesde druk 2010.

De NS Publieksprijs kent geen speciale jury. Elk jaar worden er zes boeken genomineerd door de boekhandel en de bibliotheken waarna de lezer, dus u en ik, haar of zijn stem kan uitbrengen. Elk jaar neem ik mij voor alle genomineerde boeken te lezen, maar dat lukt me nooit helemaal. Toen bleek dat ik het prijswinnende boek voor 2010 nog niet had gelezen, nam ik mij voor dat alsnog te doen, maar het heeft toch nog even geduurd. Toen ik er onlangs aan begon was ik echter totaal verkocht.

Het is een bloedstollende thriller. Nathalie vlucht met de baby Robbie voor haar gewelddadige vriend Vincent, die de achtervolging inzet. Het stel laat een spoor van doden, gewonden en vernieling achter zich, onder andere in Zwitserland. In Roermond worden de lijken van een stel gevonden en begint rechercheur Julia Vriens met haar partner (en geheime geliefde) Sjoerd aan het onderzoek, dat aanvankelijk niets oplevert. Als Julia toevallig Nathalie en Robbie tegenkomt zet de auteur de lezer vakkundig op het verkeerde been en is plotseling niets meer wat het lijkt. Vervolgens dendert het boek naar een zinderende, maar zeker geloofwaardige ontknoping.

Ik heb ervan genoten.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 15 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.