Gouden strop 2011

Gauke Andriesse – De handen van Kalman Teller. ISBN 978-90-450-3393-8, 302 pagina’s, € 19,90. Amsterdam / Antwerpen: Atlas, derde druk 2011.

Met dit boek won de nog vrij onbekende schrijver Gauke Andriessen de Gouden Strop 2011, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Ik ken de andere inzendingen niet en kan dus moeilijk zeggen of de keus wel of niet terecht is, maar het is zeer zeker een spannend boek dat je moeilijk weglegt als je er eenmaal aan begonnen bent.

Het is het verhaal van de privédetective Jager Havix, gespecialiseerd in kunstzaken, die onverwacht wordt ingehuurd door de mysterieuze zakenman en filantroop Kalman Teller om het slachtoffer van een verkeerd uitgevoerde medische ingreep bij te staan. Deze vrouw is al tien jaar lang bezig haar gelijk te halen, maar ze stuit alleen maar op een muur van medici en juristen die elkaar dekken. Jager verdiept zich in de zaak en achterhaalt een belangrijke getuige, die kort daarna wordt vermoord. Onderzoek naar de netwerken van de betrokkenen brengt nog meer medisch geknoei aan het licht. Ook de farmaceutische industrie blijkt betrokken. Nu wordt Jager zelf bedreigd. Ondertussen ligt zijn beste vriend Jaap op sterven en verdiept Jager zich in de achtergronden van zijn ondoorgrondelijke opdrachtgever en diens verminkte handen, die een verrassende rol spelen in het slot.

Ik vind het jammer dat het einde wat open is, maar dat is een kwestie van smaak. Een storend foutje in het begin, wat overigens losstaat van het verhaal: de kerk van een dominee zou niet houden van ‘een kruis zonder Jezus’ en dat is nota bene het kruis, zoals dat door de protestanten wordt gebruikt. Dat had een redacteur van de uitgeverij moeten corrigeren.

Maar dat doet niets af aan het feit dat ik dit boek met veel plezier achter elkaar heb uitgelezen.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 15 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.