Mediterraan Haarlem

Margreet Hirs – Haarlemmerolie. ISBN 978-90-218-0442-2, 175 pagina’s, € 16,50. E-book € 11,34. Amsterdam: Sijthoff 2011.

Een lichtvoetige thriller die zich afspeelt in Haarlem. Een Italiaanse tandartsdochter verdwijnt en zou gezien zijn in Haarlem. De Italiaanse speurder Niccolò Neonato probeert haar daar, met enige tegenzin, te achterhalen. Hij is min of meer gestuurd door zijn vriendin Olga, maar is daarnaast op zoek naar de Duitse moordenaar van zijn vader. Hij huurt samen met zijn assistent Piero Mulier een optrekje op de Bakenessergracht. Mulier probeert naast het onderzoek naar de tandartsdochter ook nog een historisch document te achterhalen, dat zijn verre voorvader, een beroemde schilder, vrijpleit van de moord op zijn vrouw.

Het boek komt wat traag op gang, want eerst worden een aantal andere hoofdpersonen geïntroduceerd. Madeleine Lelieveld, zwanger van haar zojuist overleden grootvader, hoort dat haar man van haar wil scheiden. Ze overweegt een abortus. Apothekersassistente Mieke ter Horst-van Beek verdenkt haar zoon Martin van neonazistische sympathieën. Martin gaat binnenkort trouwen met de dochter van een Sardijnse garagehouder, een crimineel, die nog een oude rekening met Neonato te vereffenen heeft. De bibliothecaresse Ans Knolvoet droomt van een hartstochtelijke minnaar en de vanwege ‘vervelende akkefietjes’ afgezette kapelaan John Veenendaal wil het graag op een akkoordje met de duiver gooien om weer jong en seksueel aantrekkelijk te zijn. Het hoertje Lola trekt haar eigen plan.

Langzamerhand ontrollen zich de gebeurtenissen, waarin de duivel het kwade een handje helpt, tot Veenendaal zijn hand overspeelt en God zelf een beetje meehelpt bij de verrassende ontknoping.

Een intrigerende thriller, die het mooie Haarlem als het ware overgiet met een Mediterraan sausje.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 15 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.