De duvel is oud

Cisca Dresselhuys – Drukker dan ooit. Werken na je 65ste. ISBN 978-90-8975-157-7, 208 pagina’s, € 14,95. Meppel: Just Publishers 2011.

Dit boek bevat een aantal interviews die eerder in Trouw zijn gepubliceerd met een aantal bekende Nederlanders rondom de pensioengerechtigde leeftijd, die nog steeds actief zijn, zij het niet allemaal in hun oorspronkelijke baan. Het betreft de voormalige hoerenmadam Xaviera Hollander, advocaat Theo Hiddema, president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling, zanger George Baker, de (oud-) politici Karla Peijs, Els Borst, Hanja May-Weggen, Sybilla Dekker, Jozias van Aartsen (thans burgemeester van Den Haag) en Hans Wiegel (‘Ik ben de beste premier die Nederland nooit heeft gehad’), SER-voorzitter Alexander Rinnoy Kan, Jan Willem Loot, oud-directeur van het Concertgebouworkest, Anthony Burgmans, ex CEO van Unilever, kunstenares Marte Röling, journalist en oud-journaallezer Philip Freriks, journaliste Wouke van Scherrenburg, bouwbaas Elco Brinkman en actrice Carry Tefsen.

Ik vind de auteur eigenlijk maar een azijnpisser, maar dat valt in dit boek reuze mee. Het zijn interessante interviews geworden, zij het soms wat gedateerd. Het thema is leeftijd en werk, maar niet uitsluitend. Het is aardig te lezen hoe deze mensen aankijken tegen wat ze deden en doen. En dan de personal touch. De moeder van Karla Peijs had Altzheimer en daar is ze zelf ook bang voor. Het is voor haar een reden om te blijven werken, zo houdt ze haar hersens actief. Het ouderlijk milieu van Saskia Stuiveling was sober, socialistisch en ongezellig. Hanja May leest nooit zelf haar mail. Haar man en haar secretaresse schermen haar zo af van mailtje die ze vast niet leuk vindt. Dit klopt aardig met het beeld dat ik van haar heb. De grootste teleurstelling in het leven van Hans Wiegel was dat het kabinet-Van Agt-Wiegel in 1981 niet kon doorgaan met regeren.

Het boek wordt gecompleteerd met een hoofdstuk Verspilling van talent over doorwerken na je 65ste bij je eigen baas, als freelancer, vrijwilliger, kinderoppas of mantelzorger. Ook is er nog een hoofdstuk met do’s and don’ts. Als je blijft werken, maak dan goede afspraken met je werkgever. Als je stopt met je vaste baan, houd dan wel een dagritme aan. Zorg voor de broodnodige beweging. U weet het allemaal best, maar toch…

Ik heb het gelezen omdat ikzelf tot de doelgroep behoor en wel met interesse.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 15 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Cultuur. Bookmark de permalink.