Doorzettingsvermogen

Hans Nieuwenburg – Met vallen en opstaan. Nicolien Sauerbreij. ISBN 978-90-77740-75-0, 192 pagina’s, € 18,95. Eindhoven: De Boekenmakers 2010.

Nicolien Sauerbrij? Jarenlang haalde ik haar door elkaar met Monique Velzeboer. Velzeboer was een shorttrackster, die na een ernstig ongeluk een bekende fotograaf werd. Sauerbrij is de regerende Olympisch Kampioen snowboard. Ik écht heb geen flauw idee waarom ik beide dames al jarenlang door elkaar haal, maar het gebeurt wel.

Dit boek gaat over de sportloopbaan van Nicolien Sauerbrij. Het werd geschreven door één van haar fans, oud-waterpolo international Hans Nieuwenburg. Hij stond op die gedenkwaardige vrijdag 26 februari 2010 op Cypress Mountain in Vancouver doorweekt van de regen te blauwbekken in de kou, maar het was het waard, want hij zag Nicolien goud winnen.

Nicolien (1979) groeide op in het dorpje De Hoef (Gemeente De Ronde Veenen), samen met haar jongere zusje in een atypisch gezin. Of moet ik het woord excentriek gebruiken? Geen tv of pc in huis en ze zijn vegetariërs. Vader Maarten heeft zijn kinderen min of meer geïnjecteerd met het sportvirus. Na het op vierjarige leeftijd behalen van hun zwemdiploma’s beoefenden de meisjes alle mogelijke sporten, zoals judo, karate, voetbal, wielrennen, skeeleren, tennis, schaatsen, windsurfen, zeilen en paardrijden. En dat zonder pushen, spelenderwijs. Nicolien was niet zozeer bezig in competitie met anderen, maar wilde steeds zichzelf verbeteren. Maarten werd skileraar en gaf ook zijn eigen kinderen op woensdagmiddag skiles op de ons welbekende baan in Hoofddorp. Elke vakantie trok het gezin met de camper naar de sneeuw. Op elfjarige leeftijd maakte Nicolien kennis met snowboarden. Hoe het verder ging, met vallen en opstaan, in een haat-liefde verhouding met de bond, en uiteraard de Olympische Spelen van 2002 (met het mij onbekende wax-incident) en van 2006 en dan tenslotte, de weg naar de Olympische titel in 2010, u leest het allemaal in dit zeer lezenswaardige boek. Nicolien blikt er terug op die historische dag en op haar lange, met vele hobbels en kuilen bezaaide weg naar de haar zo gegunde top.

Zeker interessant voor de sportliefhebber.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 18 mei 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Sport. Bookmark de permalink.