Sneltoetsen

Tilbert Schulte – Het sneltoetsenboekje. ISBN 978-90-430-2244-6, 95 pagina’s, € 5,95. Amsterdam: Pearson Education 2011.

Lang, lang geleden, voordat er sprake was van Windows en toen computers nog niet voorzien waren van een muis, werden de programma’s bestuurd met toetscommando’s. Zo leerde ik ooit tekstverwerken met het programma WordStar. De commando’s bestonden uit de Control-toets, gevolgd door één of meer andere toetsen. Ik herinner me nog dat je je tekst kon bewaren met Control-KS. Iets later kwam WordPerfect, dat gebruik maakte van de Control-, de Alt- en de Shifttoets, gevolgd door één van de functietoetsen. Mijn mede WP-gebruikers, en dat waren er alleen al in Nederland tienduizenden, herinneren zich ongetwijfeld het commando Alt+F3, waardoor je in het befaamde ‘onderwaterscherm’ precies alle opmaakcommando’s in de door jouzelf ingegeven volgorde kon zien staan en zo nodig corrigeren. Maar toen kwamen Windows en de muis. Langzaam maar zeker werden de (functie)toetscommando’s vervangen door muisklikken. Toch verdwenen ze niet: Iedereen kent Alt+F4 om programma’s en zelfs Windows af te sluiten. Maar veel van die commando’s blijken onbekend voor de gebruiker, terwijl ze soms veel omslachtiger zijn dan reeksen muisklikken. Wie met grote schermen of zelfs twee schermen werkt is bovendien regelmatig haar of zijn muis kwijt.

In dit ook qua formaat handige boekje wil de auteur ons sneller en slimmer laten werken met sneltoetsencommando’s. Schulte moet het weten, want hij verzorgt regelmatig trainingen over de onderwerp. Hij raadt ons aan alleen Ctrl+sneltoetsen te gebruiken als je ze snel onthoudt, zoals bijvoorbeeld Ctrl+N-Nieuw, Ctrl+O-Openen, Ctrl+S-Opslaan (Save), Ctrl+P-Printen, Ctrl+C-Kopiëren (Copy), Ctrl+X-Wissen of Knippen, Ctrl+V-Plakken, Ctrl+F-Zoeken (Find), Ctrl+B-Vet (Bold) en Ctrl+I-Cursief (Italic). Anderzijds zul je steeds meer sneltoetsen gaan onthouden naarmate je ze veelvuldiger gebruikt en daarbij kan dit boekje uitstekend van dienst zijn. Na een inleidend deel met nuttige informatie over onder meer met pijltjestoetsen navigeren en het springen met de Tab-toets geeft Schulte ons overzichten van sneltoetsen in Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Windows en internet. Handig is dat daarmee niet wordt volstaan, maar dat ook een overzicht wordt gegeven van de Alt-codes voor ons alfabet, uitgebreid met accenten, trema’s en bijvoorbeeld ringel-ssen (Alt+225 of Alt+0223; ik heb me er onlangs nog kapot naar gezocht), valuta-tekens (onze vertrouwde gulden maak je met Alt+159 of Alt+0162, zoals de dollar, de dollarcent, de yen en natuurlijk de euro, breuken (¼ maak je met Alt+172) en verschillende leestekens en markeringen. Uiteraard is het onmogelijk volledig te zijn, daarom had ik graag een verwijzing gezien naar een uitgebreider overzicht op internet, waardoor het voor mij bijvoorbeeld mogelijk zou zijn om de Alt-codes voor Maltese letters te achterhalen: onze h en gh met een plat streepje erdoor en diverse letters, zoals de c en de z met een puntje erboven. Ook een selectie van HTML-symbolen wordt gegeven. Het geheel wordt afgesloten met een aantal universele sneltoetsen, waarvan ik hierboven al een aantal heb vermeld. Het enige wat ik nog mis is een uitgebreide lijst met zogenaamde smileys (J), ook wel emoticons genoemd.

Een verschrikkelijk nuttig boekje, dat ik vanaf nu naast mijn toetsenbord laat liggen en ongetwijfeld regelmatig zal raadplegen.

Bovenstaande recensie werd tevens als aflevering van de computerconsumentenrubriek ‘Kosterlijk’ uitgesproken op dinsdag 31 mei 2011 in het programma MeerInformatief van MeerRadio, www.meerradio.nl.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers. Bookmark de permalink.