Mooie Bril

Martin Bril – Meisjes. Verhalen over vrouwen van alle leeftijden. ISBN 978-90-446-1706-1, € 12,50. Amsterdam: Prometheus 2011.

De helaas in 2009 overleden columnist Martin Bril kon ‘de vrouwelijke ziel bijna perfect beschrijven’, aldus de flaptekst van dit boekje, waarin vrouwen en meisjes van alle leeftijden treffend en mild ironisch worden neergezet. Zoals het verhaal over het kekke onderbroekje van Martin’s vrouw, een hipster. Leuk en nostalgisch is de beschrijving van de fotocabine in de hal van het Centraal Station. Ontroerend is het verhaal van Nina, het meisje met de snottebellen, dat haar vader kwijt was. Vrolijk het stukje over prinses Máxima en haar begeleidster, mevrouw Gaarlandt-van Voorst van Beest, voorletter O., die in tegenstelling tot de prinses geen panty’s droeg. En ronduit hilarisch is de beschrijving van de dikke vrouw op het strand: ‘Deze vrouw was Rubens ver voorbij….Haar borsten waren roze als marsepeinen biggetjes in sinterklaastijd…Ze begon zich weer met die Nivea in te smeren. Daarbij schudde en lubberde alles wat maar kon schudden en lubberen.’

Deze bundel heeft mij enkele genoeglijke uren bezorgd.

Dit boekje is eveneens besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio (woensdag 23 februari 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns. Bookmark de permalink.