Voor twitterjunkies en twitterhaters

Laurens van Aggelen – Twitteren. De hond uitlaten kan ook. ISBN 978-90-79763-04-7, 95 pagina’s, € 10,-. Arnhem: White Elephant Publishing.

Twitteren, velen zijn verslaafd aan het maken van die kleine berichtjes van maximaal 140 tekens of aan het lezen van wat beroemdheden, sporthelden, politici of gewoon de buurman al dan niet regelmatig laten weten aan wie daarin geïnteresseerd lijkt. Dit boekje is het resultaat van een half jaar intensief observeren van het gedrag van honderden gebruikers op Twitter door de ICT journalist Laurens van Aggelen. Volgens de flaptekst zullen zowel twitterjunkies als twitterhaters er tijdens het lezen hun gelijk in kunnen vinden en dat klopt.

Het boekje begint met een korte uitleg over wat twitteren is, hoe je je kunt aanmelden, volgen en gevolgd worden, berichten doorsturen, categoriseren met een hashtag (#), direct messages (DM) en afsluiten (Twexit). In zijn inleiding suggereert de auteur het boekje in één avond uit te lezen, met een goed glas wijn onder handbereik en dat is geen slecht idee. Ik citeer de auteur, want ik kan het zelf niet mooier zeggen:

‘in 96 pagina’s passeert een bonte stoet van levensgenieters, boeiende persoonlijkheden, zeurderige egotrippers, wauwelaars, kampioenen in mooie oneliners, opruiers, moralistische middenmoters en een flinke kudde van narcistische sociopaten’.

Het klopt helemaal. In het eerste hoofdstuk plaatst Van Aggelen Twitter in het perspectief van netwerken en ziet BBS, Usenet, Homepages en weblogs als voorlopers. Vervolgens vertelt hij iets over de opkomst van Twitter, mobiel twitteren en de overige sociale media. Vervolgens typeert hij op een amusante wijze verschillende twitteraars en noemt er een aantal bij name, zoals Femke Halsema, Youp van ’t Hek, Paul de Leeuw, Cornald Maas, Octavia Nasr, Diederik Samson, Alexander Pechtold, Jip Wijngaarden, Ilse de Lange, Simone van der Vlugt, Kluun, Step Vaessen, Saskia Dekkers, Andries Knevel, Raymond Janssen, Arend Jan Boekestijn, André Rouvoet en vele anderen. Hoe en in welke context? Dat geef ik niet weg. Als ik uw interesse gewekt heb moet u dat zelf maar lezen. Ik heb ervan genoten en het lezen zette me soms aan het denken over mijn eigen twittergedrag.

Dit boekje werd tevens gerecenseerd in het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 23-2-2010).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers, Cultuur. Bookmark de permalink.