Voetballend Afrika in de schijnwerpers

Stefan Verwer, Marc Broere en Chris de Bode (redactie) – Africa United. De weg naar het WK. ISBN 978-90-6022-074-6, 183 pagina’s, Amsterdam: KIT Publishers 2010.

Een boek vol met sfeervolle korte verhalen en foto’s van voornamelijk Afrikaanse auteurs en fotojournalisten over hun passie voor voetbal, maar ook over de sociale betekenis van de sport. Indrukwekkend is bijvoorbeeld de fotorapportage over Maria Agnes Makenga Kapinga, oftewel Moeder Malou, de eerste vrouwelijke scheidsrechter uit Congo, die het tot internationaal referee schopte. Verlaten door haar man, een voetbalster, combineerde ze het scheidsrechteren met de zorg voor haar vier kinderen. Interessant is het verhaal over Paul Kagame, president van Ruanda, geen doorsnee politicus en evenmin een doorsnee voetbalsupporter. De man die altijd wil winnen, maar dan met een menselijke kant. Ook is er aandacht voor Didier Drogba, de aanvoerder van het nationale team van Ivoorkust, die een rol speelde in het vresdesproces van zijn verscheurde land.

Mede omdat de verhalen kort zijn leest het lekker weg. Een interessant boek, ook na het WK.

Dit boek is op 17 juni 2010 eveneens besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Sport. Bookmark de permalink.