Voetbal en politiek

Edwin Schoon – De macht van de bal. Op reis door de geschiedenis van voetballend Afrika. ISBN 978-90-204-0907-9, 375 pagina’s, € 22,50. Amsterdam / Antwerpen: L.J. Veen 2010.

Het WK voetbal is niet alleen van belang voor het gastland Zuid-Afrika, maar ook voor hele hele Afrikaanse continent. De journalist Edwin Schoon bereisde dit continent vijf jaar lang en publiceerde daarover een achttal schitterende verhalen, zoals dat van de in zijn land Zaïre doodverklaarde spits Mulamba Ndaye, die hij achterhaalde in Kaapstad. Ndaye die met zijn collega’s het hem toekomende geld voor het winnen van de Afrika Cup, waarvan hij nog steeds met negen doelpunten de topscorer aller tijden is, zag verdwijnen in de zakken van dictator Mobutu, met wiens vrouw hij ooit mocht dansen in de presidentiële tuinen. Hieruit blijkt dat in Afrika niet alleen spitsen, maar ook dictators met voetbal willen scoren.

Ook het avontuur van Clemens Westerhof, een middelmatige Brabantse trainer, ooit assistent bij Feyenoord, die als bondscoach van Nigeria de Afrika Cup won, staat erin. In Lissabon sprak de auteur met de legendarische Eusébio, de zware parel van Mozambique, over diens verhouding met de Portugese dictator Salazar. Miami bezocht Schoon George Weah, de Afrikaanse voetballer van de vorige eeuw, die in 2005 meedeed aan de presidentsverkiezingen van zijn land Liberia.

Een prachtig boek vol voetbalverhalen met diepgang. Dit lees je niet in VI.

Dit boek is op 16 juni 2010 eveneens besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Politiek, Sport. Bookmark de permalink.