Geschiedenis van Zuid-Afrika

Dominique Lapierre – Een regenboog in de nacht. vertaald uit het Frans (Un arc-en-ciel dans la nuit) door George Pape. ISBN 978-90-491-0334-7, 339 pagina’s, € 19,99, digitale versie € 15,99. Houten / Antwerpen: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum 2010.

In welk land vindt het WK voetballen plaats? Willen we er meer van weten? Volgens de uitgever kan dit door het lezen van dit aangrijpende epos. Epos? Daarvoor leek het me in eerste instantie wat dun, maar al lezen werd ik snel geboeid door het verhaal dat begint met de komst van de arts Jan van Riebeeck in 1652 naar Kaap de Goede Hoop.  Hij diende daar een agrarische kolonie te stichten zodat er verse groente en fruit ter beschikking kwam van de bemanning van de Oost-Indiëvaarders en de scheurbuik werd bestreden. De expansie van de “Boeren’, afstammelingen van calvinisten, die zichzelf het door God uitverkoren volk vonden, de conflicten met de inheemse bevolking en later de Britten, vooral nadat er goud werd gevonden, het ontstaan van de Apartheid, een perfide kopie van de rassenpolitiek van de Nazis – huiveringwekkend om te lezen -, de opkomst van de ANC en het verhaal van Nelson Mandela en diens dubieuze eerste echtgenote Winnie, het leest allemaal als een roman. Het boek eindigt met de uitverkiezing van Nelson Mandela tot President van Zuid-Afrika in 1994.

Een knapgeschreven en boeiende compilatie van de geschiedenis van Zuidafrika. De auteur staat zijn royalties af aan een goed doel. Misschien een extra reden om dit interessante boek te kopen?

Dit boek is op 17 juni 2010 eveneens besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.