Burgemeester van Nederland?

Hugo Logtenberg & Marcel Wiegman – Job Cohen. Burgemeester van Nederland. ISBN 978-90468-0727-9, 288 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam.

Een bijzonder interessant boek over de kandidaat van de PvdA voor het premierschap: Job Cohen. De auteurs, journalisten van Het Parool, spraken niet met Cohen zelf, maar wel met een groot aantal personen uit zijn omgeving, die overigens niet met naam en toenaam geciteerd willen worden. Daarnaast raadpleegden zij de media. Het beeld ontstaat van een wat aarzelende bureaucraat zonder veel visie, die wel steeds op het juiste moment de hem geboden kansen weet aan te grijpen. Een wat afstandelijke man met wie je niet gauw de kroeg in duikt om gezellig een pilsje te drinken. Wel een man die zich altijd met de juiste mensen weet te omringen.

Ik steek mijn eigen politieke kleur, CDA, niet onder stoelen en banken. In mijn jeugd, de tijd van Joop den Uyl, was ik allergisch voor de arrogantie van de PvdA. Dat is lang geleden en ik heb tijdens mijn plaatselijke politieke loopbaan vaak aller-plezierigst samengewerkt met de socialisten en doe dat nog. Maar de verhalen in dit boek over de Amsterdamse PvdA stroken met alle vooroordelen die ik destijds had. Hoe de benoeming van Job Cohen tot burgemeester werd doorgedrukt, hoe het Kamerlid Rob Oudkerk in Amsterdam werd gedropt en later, mede door eigen schuld overigens, werd afgeserveerd. Hoe het Cohen goed uitkwam Amsterdam te verlaten op het moment dat het duidelijk werd dat hij het enige Collegelid was dat het uit gierend de klauwen gelopen dossier Noord/Zuidlijn vanaf het allereerste begin had meegemaakt. Prachtig is het te lezen hoe Cohen eerst in de schaduw van egotrippers als Dales en Oudkerk stond en pas na hun vertrek en na de dood van Thero van Gogh (overigens bepaald geen vriend van hem) aan prestige won. Gelukkig voor hem verdween de veel populairdere Aboutaleb op tijd naar den Haag.
Er staat nog veel meer in dit boek, over Cohens studententijd, zijn werk aan de universiteit van Maastricht en zijn staatssecretariaten van onderwijs en vreemdelingenzaken. Het leest als een trein. Zeer aanbevolen.

Dit boek is op 2 juni 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Politiek. Bookmark de permalink.