Stagelopen bij Wilders

Karen Geurtsen  en Boudewijn Geels – Undercover bij de PVV. Achter de schermen bij de politieke partij van Geert Wilders. ISBN 978-90-5831-538-0, 165 pagina’s, € 9,95. Amsterdam: Sirene / HP De Tijd 2010.

Karen Geurtsen liep stage bij HP/De Tijd. Daar viel haar op hoezeer de PVV de media ontwijkt. Men antwoordt niet op mail en wordt telefonisch niet doorverbonden. Deze geenszins transparante houding wijkt sterk af van wat bij andere politieke partijen praktijk is. Daarom kunnen de media hun signalerende en controlerende taak bij de PVV minder goed uitoefenen. Een officieel verzoek van HP/De Tijd om een rapportage werd afgewezen. Daarom besloot men tot een undercoveroperatie. Karen reageerde op een oproep op de site van de partij aan ambitieuze jongeren om zich te melden als stagiaire. Na een gesprek met Kamerlid Raymond de Roon en de chef personeelszaken werd ze aangenomen. Ze liep stage van september t/m december 2009 en kwam bij de Roon terecht, de latere lijsttrekker in Almere. Ze moest hem helpen met het voorbereiden van zijn Kamerdebatten. Het gaat de Roon alleen om media-aandacht met als uitgangspunt de islam is slecht, de regering is slecht en de andere partijen zijn slecht. Geen nuances, dan valt iedereen in slaap, ook de journalisten. De stagiaire kreeg overigens Wilders zelf nauwelijks te zien.

Het dagboek staat vol trivialiteiten, zoals die zich waarschijnlijk bij elke kantoorbaan voordoen. Daarnaast schetst Geurtsen korte portreten van de PVV-Kamerleden en geeft ze een korte verantwoording. Het is geen spectaculair boek geworden. De PVV-parlementariërs worden geschetst als een stelletje amateuristen aan wie niets menselijks vreemd is. Ze worden slecht beveiligd. Aardig om te lezen.

Dit boek is op 2 juni 2010 eveneens besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek. Bookmark de permalink.