Nieuwe taalergernissen

Ben van Balen – Ik zeg: doen! Pak je irritaalmomentje. ISBN 978-90-5831-527-4. 134 pagina’s, € 9,95. Amsterdam: Sirene 2010.

Eén boek vol taalergernissen (het hier eveneens besproken Irritaal bleek volgens de auteur te weinig. Hij heeft daarom de kunst van het klagen verder verfijnd en wederom een verzameling irritante taal samengesteld. Het eerst boek vond ik geweldig, maar daarin heeft van Balen de mooiste voorbeelden al gegeven. Toen bekroop me overigens al het gevoel dat de auteur een stuk minder tolerant is dan ik zelf. Ik sloot niet uit dat mijn eigen creatieve taalgebruik regelmatig Van Balen in het verkeerde keelgat schiet. Nu weet ik het zeker: de auteur ergert zich aan zaken als passie, de keutel weer intrekken, een hapje eten en het kan niet zo zijn dat, die ik regelmatig gebruik. Ook heeft hij een hekel aan in mijn ogen ingeburgerde Engelsec woorden als trolley en poll. Toch blijft er nog genoeg over waarbij ook ik de wenkbrauwen frons en van Balens irritaties ook de mijne zijn, bijvoorbeeld even mijn momentje pakken, ik ben niet zo van de en ontzettónd. Gewoon een aardig boekje voor in taal geïnteresseerden.

Dit boek is op 19 mei 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.