Standaardwerk over popmuziek

Ton van Draanen & Tom Blomberg – Popmuziek Van Dag Tot Dag jaren 70. Met een voorwoord van Ad Visser. ISBN 978-90-809740-7-6, 192 pagina’s, € 24,50. Nijmegen: QV Uitgeverij 2010.

Ton van Draanen, onze eigen programmaleider bij MeerRadio, is een ervaren radioman. Hij was onder meer betrokken bij het programma De Avondspits van Frits Spits en was de samensteller van Thuis op Twee en Schiffers FM. Samen met Tom Blomberg maakte hij Tijd voor Toen en Hitweek. De heren zijn ook verantwoordelijk voor de edities 2008 en 2009 van de scheurkalender Vandaag in de Popmuziek. Samen werken zij mee aan de research voor en de redactie van popprogramma’s, waaronder de jaarlijkse Top 2000 op radio, tv en internet. En nu heeft de samenwerking geleid tot deze encyclopedische uitgave met feiten, anekdotes en trivia over de popmuziek in de jaren zeventig op datum gerangschikt. Overigens is die rangschikking best bijzonder. Het boek begint van 1 januari en eindigt met 31 december. Op elke dag vindt u gegevens over popgebeurtenissen die er op de desbetreffende dag in één of meer van de jaren 1970 t/m 1979 voorvielen. Zo gaat het 366 dagen door, zelfs 29 februari ontbreekt niet. Op die datum sloot in 1972 Pink Floyd de opname van Obscured by Clouds af, de soundtrack van de film La Vallée. Op diezelfde dag was het visum van John Lennon voor de Verenigde Staten verlopen en moest hij het land verlaten, omdat hij in 1968 in Engeland was veroordeeld wegens het bezit van marihuana. Overigens vocht Lennon deze uitzetting met succes aan, maar dat duurde wel vier jaar. Op diezelfde dag zond Radio Veronica een speciale Beatles Dag uit, waarvoor All Together Now op single werd uitgebracht, dat op 4 maart bleef steken op nummer 19 op de Nederlandse Top 40. Vier jaar later, op 29 februari 1976 trouwde Michael Nesmith, ex-zanger/gitarist van The Monkees met Kathryn Bild. Dit tweede huwelijk van Nesmith werd op 26 augustus 1988 weer ontbonden. In 2000 trouwde hij voor de derde keer.

Bovenstaande door mij sterk ingekorte voorbeelden geven een idee van wat er allemaal in dit boek te vinden is. Bovendien vindt u bij elke datum een lijstje met concerten die in het desbetreffende decennium op die dag in Nederland plaatsvonden. En dan zijn we er nog niet. Bijna elke kolom van dit in vier kolommen opgemaakte boek bevat, naast de genoemde lijsten van concerten een groot aantal illustraties, waaronder platenhoezen. Bovendien treffen we van elk jaar wordt de Muziek Express PopPoll voor Nederland en het buitenland aan. In 1970 was Joe Cocker de beste buitenlandse zanger, in 1979 Sting. Het woord pop wordt overigens in de breedste zin gebruikt, zo treffen we onder andere gegevens aan over Wim Sonneveld, Wim Kan (1973: eerste oudejaarsconferentie op televisie), de eerste aflevering van De Kleine Waarheid met Willeke Alberti op 26 december 1970. Er staan voor mij veel onbekende zaken in, maar vaak is het ook een feest der herkenning. Nou ja, een feest. Er staan natuurlijk ook genoeg droevige feiten vermeld. Je wordt weer weemoedig als bijvoorbeeld leest over de dood van Elvis Presley en diens begrafenis op 16 en 18 augustus 1977.

Je kunt zien dat dit boek met veel aandacht en liefde is gemaakt. Jammer dat een index ontbreekt. Het wordt namelijk echt zoeken als je een bepaalde datum niet weet. Maar ik snap het wel, want met zoveel personen hadden er echt pagina’s bijgekomen en dan was de prijs een stuk minder aardig geworden. Een index op Internet als service voor de kopers? Het is maar een idee. Nog een wens. Kan er ook zo’n boek over de roemruchte jaren zestig worden gemaakt? Ik weet dat het monnikenwerk is, maar ik kijk er wel naar uit.

Een lang verhaal over één boek, ook daaruit blijkt mijn grote waardering. Wie van muziek houdt, en wie doet dat niet, kan zo veel genieten van dit schitterende boek.

Dit boek wordt op 19 mei 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur op MeerRadio.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Muziek. Bookmark de permalink.