Melodramatisch?

Astrid Joosten – Onmogelijke liefdes. Openhartige verhalen van minnaressen, getroywde mannen en bedrogen echtgenotes. ISBN 978-90-446-1499-2, 224 pagina’s, € 15,-, digitale versie € 12,-. Amsterdam: Prometheus 2010.

Astrid Joosten. Wie herinnert zich niet dat frisse bekkie bij de VARA uit de jaren 80 van de vorige eeuw en haar uitstapje naar de Tros voor het legendarische programma Jongbloed enn Joosten. Deze dame is van alle markten thuis, want ze schrijft ook nog boeken. In 2002 verscheen Verboden liefdes, waarvoor ze een aantal minnaressen van getrouwde mannen interviewde, omdat ze benieuwd was naar hun beweegredenen om het leven te leiden van de wachtende en smachtende vrouw. En dat bleek omdat de liefde hen in die situatie had gebracht en ze het moeilijk vonden hun geliefde los te laten. De relaties duurden niet zelden tientallen jaren. Daardoor hadden ze een moeilijk leven waar ze niet bewust voor gekozen hadden, maar dat was hun overkomen. Uit dat bovengenoemde boek worden een aantal hoofdstukken overgenomen in deze nieuwe titel met een korte update uit 2010. Daarnaast worden een aantal nieuwe gevallen opgenomen, waarin soms ook mannen aan het woord komen. In een nawoord probeert de auteur te verklaren waarom mensen vreemd gaan. Uiteraard verklap ik dat niet. Wie geïnteresseerd is leze het zelf.

Een en andere leest lekker weg. Niets menselijks is de informanten van Joosten vreemd. Sommigen worden gelukkig, de meesten niet. Voor nog geen Euro per stuk kunt u smullen van (of uw hoofd schudden over) achttien uit het leven gegrepen melodrama’s. Een koopje toch?

Dit boek is eveneens uitgebreid besproken in de boekenrubriek van het programma PuurCultuur van MeerRadio (24 maart 2009).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Non Fictie. Bookmark de permalink.