Ongeautoriseerd

Eric Smit – Nina. De onweerstaanbare opkomst van een power lady. ISBN 978-90-446-1465-7, 400 pagina’s, € 19,95, digitale versie € 15,95.  Amsterdam: Prometheus: 2010.

Dit boek lag al een tijd bij mij op de plank. Het is een behoorlijk dikke pil en ik had het druk en het kwam er maar niet van. Maar ik ben blij dat ik het op vakantie heb meegenomen, want het is beslist de moeite waard. Het is het verhaal van misschien wel de meest gehate vrouw van Nederland, althans in kringen van investeerders, die zich in 2000 door haar lieten paaien om hun geld te steken in aandelen World Online, die direct na de beursgang op 17 maart in een vrije val terechtkwamen. Brink, die aan de top van het bedrijf stond, had zelf haar aandelen direct vóór die beursgang van de hand gedaan zonder dat expliciet in het prospectus op te laten nemen.
De journalist Eric Smit schreef een aantal artikelen over Brink voor de bladen Quote en De Pers.

Deze biografie draagt terecht het stempel Ongeautoriseeerd want Brink staat er niet achter, ze heeft zelfs geprobeerd de publicatie van dit boek te verhinderen door haar favoriete middel in te zetten: het beslagleggen van het vermogen van Smit. Brink heeft trouwens de reputatie juridische maatregelen te nemen door iedereen die haar maar een strobreed in de weg legde. Dit inclusief oud personeelsleden waarvan er hele horden ontslag namen of er door Brink, met wie moeilijk te werken viel om het eens eufemistisch te zeggen, werden uitgegooid. De beslagname bij Smit is inmiddels opgeheven, maar Brink heeft wel een rechtzaak tegen hem aangespannen. In het boek valt te lezen dat veel van dergelijke rechtzaken uiteindelijk door Brink worden ingetrokken omdat ze er juridisch minder sterk voorstaat.

In dit boek, dat trekjes heeft van een spannende jongensroman schetst Smit de loopbaan van Nina Vleeschdrager, een niets en niemand ontziende vrouw met maar één doel in het leven: rijk worden. Uitvoerig wordt geschetst hoe ze dat doel heeft bereikt. Haar eerste huwelijk met Ben Aka, de bedrijven Akam en A-line technologies en tenslotte het echec met Word Online. Omdat ik zelf langdurig als parttimer beziggeweest ben in de ICT-journalistiek heb ik een aantal van de genoemde personen zelf meer of minder vaak ontmoet, waaronder Nina zelf, die overigens geen indruk op me gemaakt heeft, en dat geeft het boek voor mij een extra dimensie. Daarnaast kwam Nina in veelvuldig aanraking met figuren als Willem Smit, Joep van den Nieuwenhuyzen, Rijkman Groenink en coquetteerde ze met haar contacten met Sarah Ferguson (Fergie, de voormalige Britse prinses) en Nelson Mandela.

Het is duidelijk dat Smit geen fan van mevrouw Brink, tegenwoordig trouwens mevrouw Storms is. Toch is hij in dit boek minder negatief dan in zijn artikelen. Zo heeft hij ooit geschreven over haar SM relatie met Michael Schulhof, de voormalige topman van Sony Amerika en toezichthouder van World Online. Het ook voor Nina onverwachte nieuws van het criminele verleden van één van haar naaste medewerkers wordt wel vermeld, maar de details worden aan de lezer onthouden, zodat deze niet kan oordelen of het continueren van de samenwerking al dan niet terecht is.

Niet alleen Nina, maar ook de graaiende types om haar heen worden aan de kaak gesteld, evenals de ABN AMRO waar haar bedenkelijke reputatie reeds lang bekend was en die desondanks de beursgang van World Online bleef begeleiden.

Ik heb dit boek met rooie oortjes, maar niet in één adem uitgelezen. Daarvoor is het te gedetailleerd qua zaken en personen. Het lijkt mij een degelijk stuk onderzoeksjournalistiek. Wie geïnteresseerd is in het soort boeken als de Prooi over de ondergang van de ABN AMRO en/of in deze merkwaardige, nog steeds niet onbemiddelde mevrouw en haar reilen en zeilen is geïnteresseerd kan dit boeiende boek niet ongelezen laten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Zakenwereld. Bookmark de permalink.