Bijzonder boek

Pirkei Avos – Spreuken der Vaderen. Een nieuwe vertaling het klassieke commentaren. Vertaald uit het Hebreeuws en uit het Engels (Pirkei Avos: A new translation and Anthology of its classical commentaries by Rabbi Avrohom Davis) door Rabbijn R. Evers onder redactie van Yda van Oosten-Smets. ISBN 978-9085-06-7313, 196 pagina’s, € 49,50. Amsterdam: Stichting Salomon / Boom 2009. 

De Pirkei Avos, de Spreuken der Vaderen, zijn uitspraken en gezegden van grote Rabbijnen, die de Avos, (letterlijk Vaders) van de Joodse traditie, worden genoemd. Avos betekent ook ‘hoofdprincipes’, zo lezen we in het voorwoord van Rabbijn Evers. Volgens hem slaat het woord Avos hier op de leraren van het Jodendom. Deze Wijzen, rabbinale patriarchen, leefden gedurende het bestaan van de Tweede Tempel (vanaf de vierde eeuw voor de gewone jaartelling tot het einde van de tweede eeuw).

De Spreuken der Vaderen is de Joodse moraal en ethiek, waarin de traditionele waarden en normen worden behandeld. In de Spreuken der Vaderen worden in korte en bondige uitspraken de basisbeginselen van het Jodendom verwoord.

In de verklaringen worden zowel de inhoud als de strekking van de woorden voor een breed publiek duidelijk gemaakt. Het zijn wijze levenslessen die wijzen op het belang van een ‘éducation permanente’. Dat maakt dit goed ingeleide boek ook uitermate geschikt om er een stukje (spreuk en/of verklaring) uit te halen voor een moment van reflectie, zowel privé of in een kleine groep of bijvoorbeeld aan het begin van een vergadering.

Het boek is naast een interessante inleiding en een verklarend perspectief voorzien van een geannoteerde bibliografie en een verklarende woordenlijst waardoor het toegankelijk wordt voor wie zich enigszins wil verdiepen in het gedachtengoed van het Jodendom in de Oudheid. Niet alleen een bijzonder, maar ook een bijzonder interessant boek.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 7 oktober 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Religie. Bookmark de permalink.