Bent u het ook zo zat?

Ben van Balen – Irritaal. Goeiemoggel, toppiejoppie & andere irritante taal. ISBN 978-90-5831-497-0, 191 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Sirene 2009.

Wie ergert zich niet aan kreten als mensenmens, absoluut en je ding doen? Ben van Balen stelt ze aan de kaak in zijn weblog www.irritaal.nl. Een aantal van deze stukje met reacties van lezers daarop treft in dit leuke boekje aan. Van Balen geeft daarbij de woorden of de termen waaraan hij zich ergert een cijfer van 1 tot 10 op de door hemzelf bedachte irrischaal. Een 1 is niet zo heel erg, maar als de schrijver een 10 toekent gaat hij volledig over zijn nek, zoals bij de groeten hallootjes en toedeledokie, het fijn dat ik u tref van telemarketiers en dat zou zomaar kunnen. Tijdens het lezen bekruipt me overigens wel het gevoel dat de auteur een stuk (mag dat wel?) minder tolerant is dan ik zelf. Ik sluit daarbij niet uit dat mijn eigen creatieve taalgebruik regelmatig Van Balen in het verkeerde keelgat schiet. Al met al heb ik het, wel gedoseerd (op de wc), met veel plezier uitgelezen.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 7 oktober 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.