De Tour van 1989

Mart Smeets – Het laatste geel. ISBN 978-90-468-0632-6, 285 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2009.

De Tour de France van 1989 was ongelooflijk spannend. Het was tevens de laatste tour waarin de Nederlanders van zich deden spreken, met name Erik Breukink, Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks. In het land heerste een ware Tourkoorts. Mart Smeets neemt de hoofdpersonen mee naar deze hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen. Smeets tekent de authentieke persoonlijke verhalen van alle Nederlandse deelnemers en de belangrijkste deelnemers op.

Maar is de doorsnee fan van Smeets, waartoe ik mezelf ook reken, echt geïnteresseerd in het wel en wee van modale en inmiddels lang vergeten renners als, ik doe een willekeurige greep Gert Jacobs, Rob Kleinsman en Eddy Schurer. Ik luister elk jaar naar Radio Tour de France en hun namen zeggen mij niets (meer?). En wat moet ik ermee om van bijna iedereen uitgebreid te lezen dat hij nooit epo gebruikte. Dat kan dan net zo goed weggelaten worden. Het wordt pas interessant als Steven Rooks toegeeft wel epo te hebben gebruikt. Het conflict tussen de ploegleiders Post en Raas wordt wel enkele malen genoemd, maar wie niet meer precies weet waarover het eigenlijk ging komt dat in dit boek niet te weten. Het boek had wat mij betreft zeker 100 bladzijden korter en wat meer to the point kunnen zijn en daardoor aan leesbaarheid gewonnen.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 21 oktober 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.