Melancholiek

Stine Jensen – Dokter Jazz. ISBN 978-90-414-12164, 247 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Anthos 2009.

De in Denemarken geboren Stine Jensen is criticus en columnist voor NRC Handelsblad. Daarnaast werkt ze als literatuurwetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar ik zelf ook jarenlang gewerkt heb en nu nog marginaal aan verbonden ben. Ze schreef al enkele boeken, waaronder Waarom vrouwen van apen houden. In deze Deens-oriëntaalse roman kruipt ze, volgens mij met veel pret, in de huid van de rondborstige redactrice Dolly Laudrup, die het leven van haar vrij plotseling overleden muzikale oom Mads Laudrup wil reconstrueren. Was hij eigenlijk wel haar oom of misschien wel haar vader? In ieder geval was haar moeder meer dan normaal op hem gesteld. Laudrup, musicus, arts, womanizer en avonturier, had een kliniek voor het herstellen van maagdenvliezen van moslima’s aan de oevers van de Sont. Dat gebeurde nadat hij met een gebroken hart terug was gekomen uit Saudi-Arabië. De beklemmende sfeer in dat land weet Jensen haarfijn te schetsen (ik ken iemand die daar ook medisch actief is geweest en ik moest bij het lezen steeds aan zijn verhalen denken). De titels van bekende jazznummers roepen een melancholiek sfeertje op. Ik heb dit boek in één adem uitgelezen. De op zichzelf serieuze problematiek van moslimvrouwen die sex voor het huwelijk hebben wordt luchtig uitgeserveerd. Overigens nog niet zo lang geleden was dit ook een taboe in ons eigen land.  Toch, sprak uw recensent wat betweterig, had een goede redacteur het boek nóg beter en geloofwaardiger kunnen maken. Maar als ik dit in detail schets geef ik teveel weg en geniet je minder van dit vlotgeschreven en intrigerende boek. Lees het zelf maar. Goed uitgekiend cover.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 23 september 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.