Iran met een glimlach

Carolien Omidi – Van onze correspondent. Standplaats Teheran. ISBN 978-90-6832-799-1, 240 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: KIT Publishers 2009.

De schrijfster is neerlandica en woont sinds 2000 met haar Perzische man en kinderen in Iran. Ze wist na een paar maanden wachten en bellen uiteindelijk een perskaart te bemachtigen en is sindsdien correspondente voor Trouw. Dit boek geeft een uniek en genuanceerd, maar zeker niet onkritisch kijkje achter de schermen. Er valt daar best te leven, zeker als je ingebed bent in een netwerk familie, vrienden en kennissen en de taal spreekt. Op vrouwenfeesten gaan de dames uit hun dak en krijgen vaak exhibitionistische neigingen. Het land kent zelfs een homoscene, ondanks het feit dat homosexualiteit officieel een misdaad is, die met de dood kan worden bestraft. we lezen over het tijdelijk huwelijk (trouwen voor een tijdje) dat door de conservatieven wordt gepromoot om de sexuele behoeften van de man en de financiële behoeften van de vrouw te bevredigen, maar dat ook wel dient om de strenge scheiding tussen de sexen te versoepelen. Wie écht geïnteresseerd is in Iran kan na het lezen van dit boekje met meer kennis van zaken over dit land praten dan bijvoorbeeld George W. Bush om eens een buitenplaats te noemen. Omidi laat zien dat journalistiek bedrijven in Iran moeilijk, maar mogelijk is (ook nu nog) en dat je als westerse vrouw niet alleen diep kan doordringen in het vrouwendomein, maar ook redelijk gemakkelijk bij de mannen kunt aanschuiven.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 23 september 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.