Voetbal is toch oorlog?

Gerrit Valk – In de schaduw van de bal. Omkoping, geweld, doping, collaboratie en andere donkere aspecten uit de geschiedenis van het voetbal. ISBN 978-90-468-0560-2, 160 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2009.

 Wist u dat personen met een oorlogverleden als geldschieter mogelijk maakten dat Ajax kon uitgroeien tot een rijke club? Overigens was ook Cor Koster, Nederlands beroemdste schoonvader, op dit gebied niet brandschoon. Valk probeert de Nederlandse aversie tegen het Duitse voetbalelftal te verklaren uit de geringe verschillen en vele overeenkomsten tussen beide naties, waardoor de verschillen moeten worden uitvergroot om de eigen identiteit te bevestigen. Een soort Ajax-Feyenoord op nationaal gebied.

Daarnaast staat het boek, geschreven door oud PvdA-kamerlid Gerrit Valk, bol van de geruchten over duistere voetbalzaken die vaak niet hard gemaakt kunnen worden, Onder het motto ‘waar rook is brand vuur’. Omkopen van spelers en scheidsrechters en wedden op eigen wedstrijden. Doping en vroeg overlijden van spelers en oud-spelers.

Het geheel wordt gecompleteerd door een zogenaamde canon van de geschiedenis van het betaald voetbal in Nederland. Een merkwaardig boek.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 24 juni 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.