Echt mijn ding

Paulien Cornelisse – Taal is zeg maar echt mijn ding. ISBN 978-254-3049-8, 231 pagina’s, € 12,50. Amsterdam / Antwerpen: Contact 2009.

De columniste en cabaretière Paulien Cornelisse bundelde in deze pocket een groot aantal van haar eerder gepubliceerde columns over taal uit onder andere nrc.next. Ze zet zich, meestal op milde toon, een enkele keer scherp, af tegen bijvoorbeeld het i-voorvoegsel: na ipod, nu ook ifood, i-garden, iklus. Dat noemt ze i-gelul. Ze citeert opmerkingen zoals ‘ik vind Annet niet mooi, maar wel een mooi mens.’ Met haar verlang ik dan terug naar toen alles nog gewoon leuk was. Ze vind vrouw een eng woord, maar weet nog niet zo gauw een alternatief. Meiden vind ze ook eng en dame is aan een enorme erosie onderhevig.

Er zitten werkelijk kostelijke stukjes bij. Paulien houdt ons allemaal een spiegel voor. Niet in één keer uitlezen, maar bijvoorbeeld steeds een paar stukjes, sommige zijn maar twee regels, op de wc.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 24 juni 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.