Cruijff Courts

Eddy Veerman – De middenstip. 14 Cruijff Courts in woord en beeld. 160 pagina’s, € 15,-. Amsterdam: Johan Cruijff Foundation 2009.

Dit boek bevat de resultaten van het onderzoek naar de effecten van de zogenaamde Cruijff Courts, trapveldjes voor jongeren. Zo komt en blijft de jeugd in beweging. Het aantal Cruijff Courts groeit nog steeds. Inmiddels ligt er meer dan 100.000 m2 Cruijff Court in Nederland: Amsterdam, Lelystad, Bedum, Nijmegen, Den Haag (ook nog gekopieerd in Madurodam), Maastricht, Tilburg, Arnhem, Capelle a/d IJssel, Rotterdam, Enschede, Zevenaar, Breda en Almere. Vier zijn er geschonken door het Nederlands elftal en er inmiddels ook al negen Cruijff Courts in het buitenland. Voor de komende jaren zijn er nog 30 gepland. De activiteiten en programma’s erop of rondom de veldjes nemen ook nog steeds toe. 86% van de buurtbewoners ziet het Cruijff Court als een aanwinst voor de buurt. Ze zijn vaak zelfregulerend. Naast beweging wordt er gefocust op onder meer sociale cohesie en zaken als gezond leven. Met bijdragen van onder meer ons aller Erica Terpstra en Giovanni van Bronckhorst.

Deze successtory is boeiend om te lezen, prachtig geïllustreerd en zorgt zeker voor meer bekendheid en steun voor deze prachtige projecten.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 17 juni 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.