Onverantwoord risico

Joanie de Rijke – In handen van de taliban. Het onthullende verhaal van een gegijzelde journalist. ISBN 978-90-445-1496-4, 247 pagina’s, € 18,90. Breda: De Geus 2009.

Joanie de Rijke, een Nederlandse journaliste, moeder van twee zoontjes, woonachtig en werkzaam in België, ging in op een aanbod om met de commandant van een groep taliban te praten, die kort tevoren tien Frans paracommando’s in een hinderlaag hadden gelokt en gedood. Het bleek een valstrik: Joanie wordt zelf ontvoerd, maar ze mag wel telefonisch aan haar vrienden laten weten dat er een losgeld van twee miljoen dollar voor haar wordt geëist. Ondertussen probeert ze een verstandhouding met de commandant op te bouwen, maar wordt ze door hem verkracht. Na zes dagen wordt er een losgeld voor haar betaald van 137.000 dollar. De Nederlandse regering betaalt niet mee, maar zorgt wel dat het geld ter plekke komt en coördineert de bevrijdingsactie. Later belt de commandant haar nog een paar keer mobiel op totdat hij door de Amerikanen wordt doodgeschoten. 

In dit boek komt Joanie zelf aan het woord. Misschien helpen de royalties het losgeld terug te verdienen. Velen vinden het onverantwoord wat ze deed. Zeker iemand die met de situatie ter plekke goed bekend was had de risico’s beter in moeten schatten. Zelf nijg ik ook naar deze mening.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 17 juni 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Oorlog. Bookmark de permalink.