Gomorra

Roberto Saviano – Gomorra, Reis door het imperium van de camorra. Vertaald uit het Italiaans (Gomorra, Viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della camorra) door Karoline Sabbatino en Elke Parsa. ISBN 978-90-499-50910, 351 pagina’s, € 12.50. Amsterdam: Rothschild & Bach, dertiende druk 2009.

Omdat ik me in het verleden als Mediterraan Antropoloog nogal eens beziggeshouden heb met wetenschappelijke studies van het verschijnsel mafia vroeg de uitgever me of hij me de nieuwste druk van deze reeds in 2006 in Italië uitgekomen internationale bestseller over de camorra, de Napolitaanse mafia, mocht toesturen. Hij was benieuwd naar mijn oordeel. De auteur, de onderzoeksjournalist Roberto Saviano is sinds het verschijnen van dit boek zijn leven niet meer zeker en leeft inmiddels ondergedoken en beveiligd. Hij heeft dus een huiveringwekkende prijs moeten betalen voor het delen van zijn ervaringen met een miljoenenpubliek.

Na zo’n 120 pagina’s, één derde van het boek, heb ik het opgegeven, want het boek leest niet lekker weg zoals bijvoorbeeld The Godfather. Moet dat dan? Ik weet het niet, maar de gedetailleerde opsomming van gruwelijke moorden houdt maar niet op en als ik alles tot me door wil laten dringen ben ik veel te lang mee bezig en zo veel tijd heb ik niet. Bovendien word ik er, overigens terecht, gedeprimeerd van. Voor mij te veel realisme en dat is geen struisvogelpolitiek, want ik weet duvels goed dat dit inderdaad zo is gebeurd. Misschien moet ik de film eens gaan zien.

Dit boek is uitgebreid besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 10 juni 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.