Dogooder of intrigante?

Fasseur, Cees – Juliana & Bernhard. Het verhaal van een huwelijk de jaren 1936-1956. Amsterdam: Uitgeverij Balans 2008. 496 pagina’s, ISBN 978-90-5018-955-2, € 27,50.

Chapeau. Cees Fasseur heeft een duistere periode in onze recente geschiedenis op een knappe en goed leesbare wijze aan het licht weten te brengen. Dat veel kritiek op kinnesinne berust (men had zelf maar al te graag toegang tot zijn bronnen gehad) viel te verwachten. Zelf snap ik nu een stuk beter waarom Beatrix haar koningschap op deze manier invult. Ik aarzel of ik het praten met bomen van Irene aan Greet Hofmans moet toeschrijven? Als antropoloog had ik graag de vier zusjes Oranje over deze periode geïnterviewd. Fasseur heeft in ieder geval de Koningin gesproken.

Fasseurs keuze voor Gerbrandy als nieuw object van studie vind ik verrassend, maar wel intrigerend. Ik wens hem veel succes. Moet het verleden van de mysterieuze Van ’t Sant ook niet eens worden opgerakeld?

Een vlotgeschreven, fascinerend boek. Kopen!

Dit boek is uitgebreid besproken in de rubriek PuurCultuur op Meerradio, woensdag 25 februari 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink.